Kall gurksoppa

Det låter konstigt och lite småskruvat. En självklarhet att prova alltså! Receptet är från Stefan Torstenssons bok ”med smak av öl”. En underbar källa till inspiration när det gäller mat med öl i. Enligt grundreceptet ska det vara lageröl med låg beska men jag vill gärna slå ett slag för en riktigt torr, humlebesk öl. Själv prövade jag med Bödeln från Hantverksbryggeriet. Soppan ska serveras kall och hör definitivt hemma i sommartid. Jag kan tänka mig den som förrätt eller mellanrätt men jag tror det blir lite snålt som huvudrätt. Servera gärna med knäckebröd eller rostat bröd till. Jag har rostade solroskärnor som garnering på bilden men jag tror att en klick laxrom (eller stenbitsrom om man är sparsam) blir bättre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som förrätt till sex personer

2 gurkor (cirka 1 kg)
3 dl kräm fräsch
2 dl öl
1 dl hackad dill
salt, peppar

Tillbehör
6 msk stenbitsrom
bröd, smör och lagrad prästost

Skala gurkorna och dela dem på längden. Skrapa ur kärnorna med en tesked. Skär sönder gurkan i bitar och kör gurkkötet i mixern. Sila av överflödig vätska. Blanda gurkköttet med kräm fräsch, öl och dill. Börja med halva mängden öl och smaka av innan du tillsätter mera. Maka av med salt och peppar och kyl sedan soppan rejält. Helst ska den stå och mogna till över natten.

Garnera soppan med rom och ev en dillkvist när du serverar den.

Gärna hefe veteöl att dricka till

2 reaktioner till “Kall gurksoppa

  1. Japp, den 29 september ska vi ha Ölkalas med Gröna Husets Ölsällskap och då ska vi ha soppprovning. Jag tänker testa Humlebomber, stout, något söt och maltigt, ljus blaskig lager och en ljus belgare (ev Duvel)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s