Korv med bröd och tyska öl för att fira ölets dag

Idag är det ölets dag enligt sammanslutningen Sveriges Bryggerier. Det är första året som den arrangeras och en hel del bryggerier har haft öppet hus. Jälv firar jag dagen ihop med vänner, grillad korv och tyska ljusa öl. Jag åter kommer med dessa imorgon. I väntan på detta kan ni hålla tillgodo med mina funderingar utifrån tioårsjubileumet och den kokt korv och tyska öltyperprovning vi höll då.

Det är alltid roligt att sitta och djupannalysera en okänd öl, aningen själv eller ihop med vänner. Roligt, framförallt om alla som deltar är intresserade och gärna bidrar med sina egna reflektioner. En annan variant är att försöka placera in ölen i en kontext och göra en provning där ifrån. Givetvis måste ett tioårsjubileum knyta an till de tio årens förlopp och eftersom de flesta i Gröna Husets Ölsällskap var att kategoriesera som ljus lager drickare så skulle vi givetvis börja men en provning av ljusa lageröl. Efter några snabba klunkar Mariestad som inledning vid min garageport för att symbolisera våran ölstatus för tio år sedan så började vi efter hundra meters hårt cyklande med att komma fram till ett uppdukat bord i Mössebergsparken. Stort tack till dig, Klas för all hjälp. Klas hade kokat varmkorv och dukat fram inte mindre än fem sorters öl av tysk typ. Korvbröden var hembakade och korvspadet hade smaksats med bulljong, lagerblad och kryddpeppar. Hemgjord senap som smaksats med Glenmorangie, gurkmajonäs och rostad lök fanns som tillbehör. Bara att hugga in och prova sig fram genom saligheterna.

Ibland får vi ölintresserade mer eller mindre rättvisst höra att vi krånglar till saker genom att prata massa olika diffusa öltyper. Vill man göra det enkelt så kan man dela in tyska öl i följande fyra kategorier: Ljusa (lager)öl, dunkels, schwartzbier och veteöl. Då har man nog täckt in det mesta men indelningen lämnar en hel del att önska. Vi gav oss på att pröva DAB (Dortmunder), Falcon Raw (Keller Bier), Nils Oscar Ctrl Alt Delete (Alt bier), Jever (Pilsner), St Georgen Keller Bier (En keller bier alltså). Alla skulle hamna i kategorin ljusa öl om man följde den spartanska indelningen som jag angav ovan men nog är det skillnad på latsötman och rundheten hos en Dormunder jämfört med den humlearomatiska pilsnern, alten med sin fruktighet kontra kellerbieren med sin jästighet. Vilken man föredrar beror säkerligen på väder, vind och andra faktorer som t.ex. maten. Till lite lättare mat som kokt korv med bröd tycker jag att en Dortmunder verkligen kommer till sin rätt. Jag gillar Hjalmar Björlings beskrivning av den: ”Först känns den lite tam, nästan messig men framåt slutet av dagen när man börjar tröttna på allt annat så återvänder man alltid till den” Dormunder/Hellesöl är alltså eleganta, stillsamma och synnerligen välbalanserade öl när de är som bäst. St Georgen sitter också bra medan Falcon Raw kommer något kliv bakom, lite försiktigare men inte mesig. Lite faller valet på jäst eller inte jäst upplever jag det som. Även om jag gillar jästiga öl så är det ingen tvekan tycker jag utan att en filtrerad/klarnad öl är vackrare. När det gäller synintrycket så vinner Nyköpingsbryggarna. Nils Oscars Ctrl Alt Delet har en underbar färg och jag gillar sannerligen att ha den i glaset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s