En svart IPA

 

Det är alltså Mohawk Oxymoron Black IPA så finns i glaset. Det konstateras redan på flaskan att själva namnet är en motsägelse, en svart indisk blek öl. Jag fortsätter att plocka direkt från etiketten ”Humleprofilen motsvarar en IPA men med lätt kropp och mörk stoutaktig färg, fast utan de rostade tonerna”. Det låter mera som en schwartzbier i amerikansk humletradition. Ja, vem sade att ölstilar är något väldefinerat och enkelt. Strunt i det, hur är ölen.

 

Utseende: Svart i färgen med litet, svagt mörkt skum.

Arom: Härlig humlearom med mycket citrus från cascade och citra men även flera underliggande lager av andra aromer och jag tänker lite på Stateside Saison. Trevlig att sitta och lukta på.

Smak: Inte allt för beskt till början men beskan byggs stadigt upp och inte några brända toner trots sin färg. En IPA i känslan men inte så fruktig som en engelsk IPA och lite tunn i kroppen vilket ger en känsla av för mycket ”bara beska” för mig. Jag saknar på sätt och vis sötma och fyllighet men egentligen är det bara för mycket beska.

Eftersmaken: kort och avklingande

Stefan Gustavsson, vår egen kringresande bryggare har alltså varit en sväng i Uppsala och inte snålat med humlen. Resultatet blev en luktvänlig öl som jag utan problem får i mig men som jag inte kommer längta efter. 7 poäng

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s