Stillwater

Mikkeller var kanske inte först men han har fått i träda sig rollen som en av pionjärerna bland så kallade Gypsybrewers. Skälen till att man väljer att bli kringflyttande bryggare kan säkerligen variera men de som väljer att hoppa runt verkar synnerligen nöjda med detta. En fördel är givetvis att man slipper investera en större summa pengar medan osäkerheten får räknas in på minussidan. Osäkerheten om man kan få brygga igen, osäkerheten när man kan brygga igen samt osäkerhet över den specifika ölens utveckling. Brian Strumke, bördig från Baltimore, tycker hur som helst att fördelarna väger upp nackdelarna. Han försörjde sig på technomusik runt om i europa. DJ-jobb varvade han med ett och annat uppdrag som producent. Det var här i europa som han fick känsla för god öl och hemma i de förenta staterna så började han brygga öl själv hemma. Han bor numera i ett område som kallas Brewers Hill och i samma område ligger National Bohemian Brewery. Som hembryggare gick han snabbt från klarhet till klarhet och har rönt framgång vid NHC och blev en av vinnarna av Sam Adams Holiday Homebrew Competition. Man kan nog konstatera att Brian Strumke förstår smaker i ölet bättre en de flesta hembryggare och anledningen till detta är kanske för att han redan från början gillade att experimentera. Hans motto är att brygga öl som ingen annan och han gillar att konstruera ovanliga öl. Vad han inte gillar är det han kallar som fusk, att ta genvägar för att få fram vissa smaker. T.ex. att tillsätta mjölksyra, mindre dyra maltsorter med ”nästa” identisk smak o.s.v. Han är också övertygad om att ölen blir bättre om den får efterjäsa på flaska. Resultat blir det, 2011 kvallade han in på 58:e plats på Ratebeer slutsumeringslista över bryggerier. I mars släpptes ett antal flaskor av fyra Stillwateröl till svindyra priser på Systembolaget. Med tanke på priset så hoppades jag komma över några trots att antalet låg runt hundra öl. Jag undersökte lite på nätet och fastnade för Autumnal och Stateside Saison. Båda två lyckades jag få hit och sedan var det bara att bjuda in folk för att prova/drar ner kostnaden. Inte ska en öl kosta 129:-?

Autumnal (Bryggd hos DOG)

Utseendet: Murrigt 70-talsbrun, mörk och höstlik men tunn.
Arom: Även den är murrig, väldigt maffig och en aningen övermäktig. Herr Strumke säger sig vilja brygga anorlunda öl och den här har lite annan touch en vanliga belgare. Inte riktigt säker på vad, mera maltig och intensivt välbalanserad. Enligt flaskan ska den ha drag av belgisk farmhousetradition och det har den men det är inte det som känns annorlunda. Övermogen frukt på någe vis.
Smak: Mjuk, len, härlig munkänsla men med hög kolsyra. Smakar lite jordkällare, maltig, syrligt till en början men sedan hämtar sötman ifatt. Rostad malt, aningen choklad. Trevlig och fortfarande lite svår att komma underfund med. Kort eftersmak som är mera nötig.

Mycket rolig öl och han lyckas överraska, detta var inte mainstream belgare utan lite vid sidan utan att vara så enkelt som mera humle, mera malt, mera allt. 8 poäng

Stateside Saison (även denna brygd hos DOG)

Utseende: En djup gyllene färg, väldigt disig, vackert vitt skum.
Arom: Ljuvligt lätt och fräsch fläderarom, syrlig, citrus ovanpå en fruktig bas. Inga jordiga aromer.
Smaken: Kärv i munhålekänslan, mindre syrlig än jag hade hoppats. Det kommer ingen sötma som i Autumnal utan den ligger kvar och balanserar i det syrliga spektrat. Mera tyngd i smaken jämfört med aromen och fylligare. Komplex och massiv och nära nog definitionen på det whiskyconneseurerna kallar för lökwhisky (lököl i detta fallet då) för varje smak man hittar och skalar av kommer en ny och sedan återvänder de gamla ibland också. Grapefrukt, mandel, nej blodapelsin, sipp, sipp, humm, lite extra fruktsyra, krusbärbeska!!! o.s.v. ni fattar.

Årets ljuvligaste öl och en öl som jag gärna betalar 129 kronor för och bara njuter själv. Hade jag kunnat fått tag på en eller två så hade jag kunnat räddat vilken halvbra grillning som helst i sommar. Underbar öl. Prisvärd! 10 poäng känns som en självklarhet.

2 reaktioner på ”Stillwater

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s