Gott Nytt År

Så är det gamla slut och det nya börjar. Själv ser jag mestadels framåt hellre än tittat bakåt men detta är givetvis tillbakablickandets tid. Det har varit ett spännande år och det är svårt att summera. På något vis blir det futtigt. Relativt händelöst början med stor fokus för egen del på studierna men sedan började det hända saker. Det som slår mig så här i efterhand är att det i mycket hög grad handlar om möten med människor snarare än möten med drycker. Via de två dryckesprovningsledarträffarna nere i malmö som Symposion har anordnat så har jag träffat mycket spännande människor, kunniga whisky människor. Jag tror knappast att hålet i Roger Melander skallet har läkt ihop efter alla frågor han fick. Han hälsar glatt på mig fortfarande men så är det nästan bara trevligt folk i den här branschen. Den första träffen ledde till att jag så småningom hamnade på Stockholmsmässan vilket jag aldrig har gjort innan. Jag var där i en tredelad egenskap (om man kan säga så). Ölbloggare, jobbade i Symposions monter och en hel dag som besökare i största allmänhet. Med lätthet kan man säga att jag tog mig vatten överhuvudet och jag har sällan lämnat ett arrangemang med så många ”varför gjorde jag inte det” som då. Endast några få foton, allt för få intervjuer gjorda, allt för många intryck att smälta. Det lär dock gå flera tåg till Stockholm har jag hört. På tåget till Stockholm så passerar man ju Örebro, en minst lika bra mässa enligt mig om man ser till whiskyn. Det kändes något tunnare på ölfronten men den har mer än nog för att håll intresset uppe i dagarna två.

Bland mötena med folk minns jag två äldre herrar som gjorde starkt intryck på mig. Monsieur Christian Drouin och Mister Alan Thomson. Den föregående en riktig gigant inom ett smalt område, calvados och den senare en tillbakadragen gigant, englands bäste ölbryggare enligt Ratebeer. Båda två personer med en avslappnad attityd till sitt hantverk och där storheten i deras produkter känns som en självklarhet. Att besöka Old Chimneys bryggeri är inte att göra en pilgrimsresa som ett besök inne i Vestfleterens heligaste. Tvärtom, det är oansenligt på utsidan och nästan förvillande spartanskt på insidan. Det krävs sedan en del lirkande för att så Mr Thomson att avslöja något. Jag frågade vad hemligheten bakom hans öl var och han svarade jäst, humle, malt och vatten. Efter ett tag börjar sanningen skymta fram mellan svaren. Hemligheten stavas tålamod, kunskap och passion. Samma svar hittade jag hos Drouin och även om jag inte har sett något av hans Normandiska kungarike så tror jag nog att det kommer bli en liknande reaktion.

I Örebro så fick jag glädjen att arbeta sida vid sida med Samuel Karlsson, en riktig Connemaraentusiast. Det smittade av sig och nu när förkylningen är borta och all maten börjar sjunka undan ska jag sätta mig med en rejäl Connemaraprovning. CS, bog oak och allt vad det är i flaskorna. Ska bli väldigt spännande.

Vad har då 2012 med sig? Ag tror att det kommer bli mer whisky, mera calvados, mera jobb… Jag har ett par spännande projekt som bara ligger i sin vagga. Jag hoppas när jag summerar ihop 2012 att något av dem har burit frukt, i så fall kommer det att bli ett riktigt bra år. Jag hoppas komma igång och brygga hemma igen, att Falköping får en egen riktig pub, att det blir en ny ölmiddag på Wrågården, att jag kan få ihop ett ekfat som håller tätt, att jag kommer iväg på en ny spännande resa, att jag får dricka många goda öl, whiskys, calvados m.fl. Häng med på resan för nu startat 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s