Stockholm Beer&Whisky Festival

Så har jag nu äntligen varit där på plats. Av flera skäl har jag aldrig kommit iväg innan men nu lagom till 20års jubileumet blev det av. Hur roligt som helst och tre dagar fyllt av upplevelser och smaker. Det är knappt man vet i vilken ände manska ska börja så jag drar det hela någorlunda kronologiskt. Jag återkommer sedan lite mera speciferat om delar av upplevelserna. Jag åkte alltså upp med en bild av en öl&whiskymässa med mycket folk och mera party än öl/whiskyintresserade mäniskor. Jag kom i god tid med tåget, krånglade mig ut till Järla station för att dumpa mina väskor hos släktingar till min fru som bor ytterst lägligt till för mig som ska besöka mässan. Sedan slängde jag mig på bussen ut till Nacka Strand och blev direkt vilse i pannkakan. Jag fattade liksom inte var mässområdet fanns. Jag gick lite på måfå men såg några komma gående med Jamesonpåsar och gick och deras håll och plötsligt dök det upp bilar vars lackering skvallrade om att jag var rätt. In, lite pappersarbete och så stod jag där med ett ölglas, ett whiskyglas samt en namnbricka där det stod Press med stora feta bokstäver. Och kände jag mig vilsen rent fysiskt några minuter innan så var det inget om hur det kändes mentalt nu. Det var fortfarande en dryg timme kvar innan ölbloggarna skulle träffas så jag drog mig bort till Symposions monter och blev kvar där, talandes med Christian Drouin. Det hela utvecklades snart till en privat Masterclass där Monsieur Drouin blev bombarderad av mig med frågor och där han inte sällan svarade med ett stort, hjärtligt skratt eller ett nytt smakprov av hans fantastiska calvadoser. Det slutade med att vi hade kommit överens om att jag ska passera med familjen nästa år när vi bilsemestrar i Frankrike. Jag hoppas familjen vill bilsemestra i Frankrike?

Ölbloggarträffen var roligt. Kul att få ett ansikte till flera av bloggarna, som jag allt för ofta missar att läsa, kul att få träffa en levande legend som Jan-Erik ”Janko”Svensson och alltid lika roligt samt lärorikt att ha blindprovning men det var lite för pressad tid för att det skulle bli riktigt bra. Efter provningen hade Václav Berka ett kortare föredrag om Pilsner Urqurell. Där efter diskuterade vi ölbloggare hur vi skulle kunna gå vidare och skapa något slags samarbetsorgan för oss. Jag vet inte om vi kom någon stans men det finns en hel del tankar kring det hela. Mötet avslutades med att det bestämdes att vi skulle träffas igen vid sjutiden för mera mingel.

Jag struttade nu runt i, mestadels, ölmontrarna och smakade en hel hög med goda öl och hade många trevliga samtal med bryggare, branchfolk, festivaldeltagare med flera. Hög klass på ölen givetvis, trevlig stämning och det tål att sägas igen, hög kunskapsnivå bland besökarna. Det ända man skulle kunna anmärka något på var den ibland låga kunskapen hos dem som stod bakom disken. Står man i en bryggares monter så är det trevligt om man inte blandar ihop begreppen. Nej, ris är inte traditionellt en råvara i engelska öl, nej! Färsköl har inte något med de tyska renhetslagarna att göra…

Fredagen så jobbade jag för Symposion större delen av dagen. Det var roligt för jag fick tid att stå och tjôta med Andrew Crook från The Vintage Malt Whisky Co men på det hela så var det ganska händelsefattigt för det var ganska lite folk på mässan. Folk jag frågade sade att det brukar vara bättre tryck än så fast det är klart, lika ensamma som Coronakillen var vi ju inte. Klockan 20.00 var det provning med Martin Markvardsen från Highland Park. Min första upplevelse av att vara på provning med någon Brand Ambassadeur. Jag återkommer definitivt till den. Avslutningen på kvällen blev ytterst trevlig eftersom Elixir Wine kom med några öppnade ölflaskor. Jag formligen slängde mig över Hornbeers Romfatslagrade imperial stout. En bra avslutning på en inte riktigt lika bra dag som dagen innan.

Lördagen var egentligen resahem dag för mig men ett par timmar blev det. Först stod jag och pratade Guinness, upphällning, kombinera mat o.s.v. med Johan Thor. Jag råkade komma samtidigt som han lärde upp barpersonalen hur man ska hälla upp en Guinnesspint. Sedan blev det ett låångt samtal med Stephen Teeling från Cooley destilleriet. De har verkligen kommit långt med sitt sortiment om man tänker tillbaka på tiden med bara standardblenden Kilbeggan och Tyrconnel som noage malt. Kul värre!!! Det hela slutade med att vi bestämde att jag ska försöka ta mig över och han lovade att försöka ordna ett besök på deras graindestilleri.

Ett kortare samtal med Tanya Fraser från Old Pultney som mera handlade om mitt besök hos Bobby Anderson på Speyburn för två år sedan än Old Pultney men jag tror inte att hon misstyckte, hon var allt för trevlig för det. Sedan avslutade jag det hela med lite dystra nyheter från Slottskälllan och lite japansk whisky från Symposions monter. Slainte! Och sedan den långa resan hem till Falköping. Vad tycker jag själv om Stockholmsmässan då? ÅK! Är man insnöad på öl, whisky och liknande drycker så är det ett underbart tillfälle att få prova sådant man inte har testat innan, tycker man sig ha råd kan man t.ex. göra en Milleniumprovning på Springbank eller så ställer man sig hos ?? och dricker alkoholstarka vansinnesbryggnningar från BrewDog. En och annan öl har sin värdspremiär på mässan. Danska Djaevlebryg hade Dark Beast med sig som de har bryggt för Green Lion och Åbros övriga pubar. Givetvis, det är en bit till Stockholm men det kanske går att kombinera mässan med andra nöjen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s