Englands bästa bryggeri

Om man har bästa ölen på Ratebeers lista så kan man väl i viss mån hävda att man är det bästa bryggeriet. Alan Thomson vill dock inte veta av något av detta. Han verkar mest förbryllad över uppståndelsen. Ska folk komma verkligen komma från Sverige för att titta på mitt bryggeri? Eftersom han inte har någon e-postadress på sin hemsida så fick jag ringa för att boka besök. ”There is really nothing to see here” svarade han mig men jag stod på mig och sade att jag inte riktigt trodde honom. Så klockan tio en torsdag stod vi där utanför en bondlänga men en synnerligen sympatisk man. Old Chimneys är ett litet bryggeri. Jag kan tänka mig att det finns en hel del hembryggare i Sverige med en nära nog lika stor kapacitet. En till två bryggningar med en volym om 100 till 500 liter. Med en årsproduktion på runt 15000 liter så krävs det att man är bra på att brygga och kan ta ut rejält för ölen. Hela bryggeriet består av två rum. Ett att brygga i och ett att sälja öl i. Det senare får dessutom tjänstgöra som kontor.

Inget snyggt kort på Mr Thomson men en anledning till att åka tillbaka till Suffolk

Alan Thomson startade sin bryggarkariär på Vaux Bryggeri i Sunderland, norra England. 1995 jobbade han på Greene King men beslöt då att satsa på eget bryggeri. Han hyr nu om jag kommer ihåg rätt det som var hönshus på 70-talet. Här har han alltså byggt upp sitt bryggeri med synnerligen enkla medel. Han använder på klassiskt engelskt vis en mäsktemp. Jobbar mycket med maltsammansättningen, testar mycket nya recept och räknar med att var tionde batch inte kommer att säljas. Vi prövade hans Hairy Canary, en öl med ingefära och citron, som smakade juliga småkakor. Jag kan inte säga att den blev en favorit men man kände att den var välbrygd. En sådan öl tar några bryggningar innan man får till den rätta proportionen. Han använder sig hellre av essenser än av ”äkta” råvaror för det blir lättare att brygga. Hans starkare öl använder han maltextrakt till för att få upp OG och han tar genvägen med ek-chips för att ”ekfatslagra” sin Good King Henry-reserve. Där emot har han kylslinga till jästanken och han använder sig gärna av humlekottar för att få fräschare öl. Barbastelle är svart öl, aningen mjölksötma (kan man uttrycka sig så?) så jag skulle nog vilja kalla den för milkstout. Vi provdrack den på parkeringen i väntan att puben skulle öppna så vi kunde få våra nycklar till rummet.

Jag hade en flaska mild med från honom hem, eller snarare till Säve flygplats där jag klantade mig lite och lyckades krossa den men det är en helt annan historia. Dessutom väntar två goda kungar i källaren på en alldeles speciell provning.

2 reaktioner till “Englands bästa bryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s