Om jästen

En sak som fascinerade mig vid Suffolkresan är jästen. Som hembryggare så har man hört att det är viktigt med valet av jäst. Jästen ger hälften av smaken till ölen och på SHBFs forum diskuteras det ibland om man föredrar American Ale eller en Scottish Ale till sin senaste stout. Om man ska använda London I eller London III. Givetvis väljer man en alkoholtolerant jäst om man brygger något starkt. Det känns nära nog som tabu att använda sig av torrjäst, ialla fall om man inte förkultiverar den noggrant. Inget av de destillerier som vi besökte använde mer än en jäststräng och flera av dem använde torrjäst. Bland de senare hörde Old Chimneys och Alan Thomson gör förbaskat god öl kan jag garantera. Hans Good King Henry Reserve är blanda annat den högst rankade Engelska ölen på Ratebeer. Hur går detta ihop? Kanske spelar inte jästen så stor roll, eller? Det gör den säkert men framförallt handlar det om att lära känna sin öl. Både Old Chimneys och Queens Head bryggde en till två gånger i veckan. Skillnaden mellan bryggerierna skulle kunna vara inställningen. Vi frågade både på Old Chimneys och på Queens Head vad de gjorde med batcher som inte blev bra. ”Jag slår ut dem” svarade Alan Thomson medan bryggaren (jag vet faktiskt inte vad han heter) på Queens Head svarade att inget hade misslyckats så pass att det inte gick att sälja. Han var visserligen hembryggare från början men jag fick känslan att han nu bryggde öl på puben för att kunna tjäna mera pengar per pint, något som de lär behöva pubägarna för att kunna få det hela att gå runt, än för själva kärleken till god öl. Brygger man regelbundet varje vecka, prövar och testar alla de andra variablerna i ölttilverkning så kan man säkerligen hitta fram bra sett att använda jästen oavsett vilken jäst man har valt.

Om det sedan inte hade varit en hel del praktiska och ekonomiska problem med jästhanteringen så skulle de säkert byta jäst mellan olika ölsorter. Priset är ju inte riktigt lika betydelsefult för mig som hembryggare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s