Mill Green Brewery

Vi fortsätter med de gröna influensera och denna gången närmar vi oss Miljöpartiet, i alla fall idéologiskt. Jag har ingen aning om vad miljöpartiet anser om progressiv ölskatt. Green Mill skulle i så fall komma ifråga för den lägsta skattesatsen. Detta är ett bryggeri som inte har särskilt stor produktion. Har en egen pub och levererar stadigt till några andra pubar. Dessutom lite ströförsäljning. När vi talade med damen, kvinnan, flickan (nja, hon hade ju egen bil) bakom disken på White Horse som puben heter så hävdade hon att ”locals” hellre valde ljus eurolager (Beck’s Vier 4%) hellre än närproducerad real ale. Hellre Beck’s än Budweiser eftersom Buden är så alkoholstark.

All deras öl hamnar i casks och är så miljövänlig som möjligt. Vi hade inte lyckats få kontakt med bryggaren innan men väl på plats så blev det en trevlig guidad tur. Mill Green är enligt hemsidan välkänd för sina goda öl och för att vara ett miljövänligt bryggeri och vi fick träffa en bryggare som visst var stolt över sin öl men som var ännu mera stolt över sitt bryggeri. Det var solcellspaneler på taket, energieffektiv panna och eget vindkraftverk som visserligen inte var i drift för tillfället men det var bara tillfälligt. Det var egenodlat korn som mältats för hand i Sommerset (hur miljövänligt nu det är?). Största anledningen till att de körde sitt korn så långt var för att få vara säkra på att få tillbaka sitt korn efter mältning. Liten andel humle odlade de också. Äsk och lakvatten värmde i solcellspanelerna på taket medan vörten kokades med hjälp av vedpannan där de faktiskt eldade ekfat för tillfället. De brygger i ett ganska klassiskt ”five-barrel system” och använder sig av ett slags standardrecept som de justerar lite beroende på vilken sort de ska göra. Lite färgmalt, lite extra humle i aromen, lite maltextrakt för vörtstyrkans skull o.s.v. det senare är inte så ofta för de brygger nästan uteslutande öl under 5,5% och då räcker mäskkärlet till. De köper färdigkrossad malt och använder torrjäst.

Ölen

Mawkins Mild [2,9%]

Denna i min hjärna sägenliknande ölsort som ska vara som en fläkt från förr. Mild beskrivs i lite äldre litteratur som vardagsdryck för mestadels äldre (tjuriga?) gubbar som sitter på puben större delen av dagen. Den kan också beskrivas som en arbetardryck, något byggjobbarna tartill lunchen. Själv körde jag så en halv pint mild kändes helt rätt på alla vis. Mörk, nära svart i färgen, luktar syrligt, väldigt maltig i smaken och någon bismak i eftersmaken som jag inte riktigt kan placera. Lite dålig kondition på ölen men visst, mycket smak och karaktär för så alkoholsvag öl.

Loveleys Fair [4%]

Lite disig, citronsaftsfärgad. Mycket lättdrucken med en tydlig citruskaraktär på aromen. Lätt i kroppen, aningen torr och svag efterbeska.

White Horse Bitter [3,6%]

Här luktar det öl! Maltig med en humleton för balansens skull. Inte någon direkt smakbomb men en genuin bitter. Låg kolsyra och en lång eftersmak. Inte mycket till skum.

2 reaktioner till “Mill Green Brewery

  1. Det verkar ha varit en riktig höjdar-resa med alla bryggerier.
    Jag har personligen bara besökt ett par bryggerier i England då de tenderar att (till skillnad mot Tyskland&USA) vara belägna i obygden.
    Det bästa med Storbritanien i mitt tycke får dock (förutom att dert finns så många bryggerier) sägas vara att ”all” öl är så svag att man kan dricka ”hur mycket som helst” utan att bli alltför odräglig.

  2. Absolut en höjdarresa. Inte minst bryggeribesöken. Det både är en fördel och en nackdel med de alkoholsvaga ölen. Det blir lite mera variation om man tillåter sig ett spann på 3-10% Sedan spelar det ingen roll om man som Belgarna håller sig nära uteslutande i det övre skiktet eller som Engelsmänen i det nedre skiktet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s