Kals Stout

Ibland när jag dricker av min hemmabrygda öl hittar jag en smak som jag brukar kalla för den oidentifierade felsmaken. Det var den som en gång i tiden fick mig i kontakt med Hjalmar Björling och det var den smaken som fick mig att hälla ut 13 liter av, enligt Tricoloren, prima öl. Det är inte alltid som jag har den smaken i mina egna öl men allt för ofta. Detroliga är att det mest är jag som anser den som felsmak. Det är en slags syrlighet som jag inte riktigt förstår mig på. Tyvärr hittar jag den i Kals Stout som är en oatmeal stout och nu kanske man är något på spåren. Havre, kan det vara detta jag känner? Kanske, men inte troligt eftersom jag inte brukar brygga med havre.

Till Kals Stout, en synnerligen plain stout. Inga krusiduller, bara rakt på. Luktar öl, smakar lite syrligt. Synnerligen kort eftersmak för att inte säga noll. Inte någon öl för mig faktiskt. Jag gillar stout i vanliga fall men detta var bara för platt och tråkigt. Jag ger den en femma av tio poäng. Äcklig sade frun. Men vad är det för fel då? Tjärig smak utan beska. Där har vi det, den saknar faktiskt beska. Nåväl, ingen skugga över Dugges. Jag tänker dricka mera av hans öl och jag är övertygad om att minnet av Kals Stout bleknar bort när jag dricker Arbetarporten nästa gång.

Tillägg, den smakar bättre i stor klunkar, hur kan det komma sig?

5 reaktioner till “Kals Stout

 1. det tråkiga är väl att dugges flasköl håller tämligen ojämn kvalitet. är det inte konstiga bismaker, så är det märklig kolsyra eller nåt annat. på fat är dugges oftast kalasbra, men flaska nä…

 2. Trist att du ska behöva dricka Oceans Arbetarporter för att få minnet av Dugges Kals Stout att blekna! ;)

  I övrigt håller jag med, en rätt platt och trist stout är vad det är.

 3. >jo
  Vilken tur att jag ska åka ner till Göteborg den 5:e februari. Jag ska försöka att hitta den på fat då.

  >bark
  Nej, inte den syrligheten. Jag vet vad du menar. Jag borde ha en annan beskrivning av den där felsmaken. Rosta korn ger en syra men detta hittar jag även i någon enstaka ljus öl som jag har bryggt.

  >Fredrik K
  Visst är livet hårt när man ska behöva dricka Arbetarporter ;) men det var mest frågan om tvärstopp i hjärnan. AP bryggs ju av Ocean. Byt AP mot Holy Cow t.ex. eller varför inte en Johannas Bästa.

 4. Jeg opplevde noe av det samme da jeg drakk Kals Stout, og som deg fikk også jeg en assosiasjon til hjemmebrygg.

  Jeg prøvde også Dugges Rudolf før jul og det var mye av det samme i den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s