Carnegieprovning, ’06-’08-’10

Enligt MarcEysermans på Galatea så är det mest jästen som påverkar ölen vid lagring. En filtrering dödar helt enkelt ölen och den ska bli stabilare, mera hållbar. Pratar vi ljus lager så är den troligen på sin topp precis innan filtrering och sedan blir den bara sämre och sämre men hur är det med en mörk öl utan jäst? Händer det något positivt vid lagringen? Carnegie behöver knappast någon närmare förklaring som öl betraktat, en svensk klassiker kort sagt. Det finns många öl att välja på och det kan verka konstigt att jag sparar på en så pass mossig öl men jag gillar den och har gjort det så länge jag kan minnas. Jag har ofta stoppat med en flaska 3,5% Carnegie när jag har köpt lättöl likaså dricker jag gärna Carnegie till köttgrytor, gratänger och sådan mat. Trots sina förflyttningar runt, trots att den är både underjäst och filtrerad numera så gillar jag den. Sedan 2006 har jag köpt tio flaskor varje år och nu var det dags för första större vertikalprovningen. ’06 mot ’08 respektive ’10. Händer det några positiva saker eller dör den bara sakta ut?

Carnegie 2010
Svart, ganska storbubblig, medium med skum. Serverades aningen för kall först så den fick stå en stund. När man luktade på den först var det svag arom, lite vegetativ, inte så mycket bränt som jag mindes men mera av russin och torkad apelsin. Med värmen stärktes aromen men stördes samtidigt av en ättikadoft. Carnegie smakar mera av det brända. Kaffeaktiga smaker, lite syra, bubblig på tungan och lätt till medel kropp. En okomplicerad öl som är lättdrucken. Lite för bubblig kanske men har man den till mat så passar det bra tycker jag. I eftersmaken kommer syran fram mera och brändheten har helt tagit över humlebeskan. Slutsummeringen blir en eftertanke till vad man måste offra för att kunna dricka nya ölsorter hela tiden. Varför dricker jag inte Carnegie Porter oftare? Den är ju god. En 8 av 10.

Carnegie 2008
Utseendet är det samma men jag hittar två stora skillnader i aromen. Dels är ättikan borta och det doftar mera russin. Överlag något mera arom men mindre smak. Ölen börjar dra åt det söta hållet och man hittar inte lika mycket humle. Även kolsyran är klart mindre och hela ölen börjar kännas mycket trött. Detta är en betydligt sämre öl.

Carnegie 2006
Här pratar vi nu öl som passar mycket bra till chokladkakor, tryfflar eller som brasöl. Aromen har utvecklats sedan ’08an och man hittar mycket olika aromer. Kaffe, hjortron, madeira, torkad frukt, lite jordig. Smaken känns plötsligt mera balanserad jmfr med både ’10 och ’08. Jag gillar att den är så len och mjuk. Kaffe, apelsin, lite kolafudge i smaken. Jag tror nog att jag gillar ’06an bäst. Vore roligt att blindtesta den någon gång. Hur mycket påverkas jag av vetskapen om att det är en Carnegie ’06a? Hur som helst, det gör ingen skillnad. Jag tänker ta en till julgodiset i alla fall.

 

En reaktion till “Carnegieprovning, ’06-’08-’10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s