God mat och god öl

Gröna Husets Ölsällskap hade sin septemberprovning hemma hos Stjärnan. Det brukar båda för nya spännande matkompositioner med öl i. Jag minns ett aningen kompakt med smakrikt ölbröd till en fantastisk gryta. Nu var detta visserligen hemma hos MossAnders men Stjärnan hade sina fingrar med i grytan och ansvarade för brödet. Lite hintar hade jag fått och jag hade lånat ut mammas gamla kokbok för den hade recept på Welsh rarebit, det som ska vara en klassisk ostsmörgås på engelska pubar. Fast jag tycker mest att man får en varm macka som på sin höjd har lite senap under osten och i värsta fall en oätlig, konserverad tomatskiva uppepå. Inte alls den där härliga ostsmeten som det ska vara. Provningen var som jag har skrivit tre tjecker plus en svensk av ljus och mörk lager. En bra provning som sedimenterade min åsikt om att tjeckisk ljus öl är på tok för enformig och ibland, vid rätt tillfälle, helt perfekt. Bästa tillfället är nog i Tjeckien med en tallrik god köttgryta framför sig eller på ett torg i solskenet. Här hemma väljer jag hellre annat.

Huvudrätten var en spännande kalasbiff. Köttfärs blandas med kryddor, ströbröd och så en skvätt porter. Runt biffarna lindades bacon och sedan fräser man biffarna på hög värme så man får en fin yta. Gör i ordning alla biffarna och stek dem sedan färdigt i ugnen med en skiva getost uppepå. Till detta serverade stjärnan potatismos med lite palsternacka i plus lite grönt. Till detta drack jag Atlas Three Sisters och Dugges Holy Cow. Det första var definitvit bästa alternativet. Matchade portersmaken fint och tog slog inte igenom. Dugges blev lite för mycket så jag sparade glaset till den där stunden då man skjuter ifrån sig tallriken och lutar sig tillbaka så där lagom däst.

Efterrätten var en äppelkaka med vaniljsås och här saknade jag ett glas god geuze men man kan inte få allt utan fick glatt hålla tillgodo med lite Cuvée van de Keizer Blauw, inte helt fel det heller.

Recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s