Glasets betydelse

Givetvis är det Humlörernas inlägg i förra bloggomgången som triggar mitt inlägg denna gång. Och det är bara att hålla med om deras analys, dryckeskärlet har en enorm betydelse för upplevelsen av ölet. Vi i Gröna Husets Ölsällskap prövade olika material vid en provning i våras tror jag att det var. Vi hade tennmuggar, plastmuggar, vanliga dricksglas samt bättre provarglas. Upplägget var att vi provade två eller tre. Varje deltagare hade med sig en favoritöl och vi gjorde fyra grupper. En som prövade ljus lager, en ale grupp, en belgare och en stout/porter. Vår slutsats var att plast fungerar bra och att det troligen är mera formen på glaset som påverkar smaken än vad glas respektive plast påverkar. Det finns förvisso olika kvalitet på plast men vi hade halvliters plastglas med Norrlands Logga på som vi prövade ordentligt men vi snabbtestade med en sådan där vit ”toalettplastmugg” och den smakade massor av plast. Plastmuggar som tillverkas som dryckesglas smakar dock inte enorma mängder plast. Tenn däremot är en helt annan business och lite skämtsamt en åldersfråga. De två äldsta i provningen som drack ljus lager i sina glas tyckte att tenn faktiskt bidrog med en angenäm klang till det hela. Själv tyckte jag att det var svårt med tenn för det leder temperaturen så bra. Man får kallt mot läpparna även om våra öl höll så där 10-11 grader. Stouten tappade allt ifråga om aromen där. Bäst klarade sig de brittiska alen oavsett form och material om man nu bortser från de äldstas åsikt om att tenn tillför en angenäm metallsmak till tjeckisk öl.

Humlörerna berör en annan aspekt på detta med dryckeskärl. Deras fina analytiska undersökande bryts av med en mycket viktig aspekt. Vår förväntan av glas! Kan det vara så att man börjar känna vissa smaker bara för att man dricker i t.ex. ett veteölsglas? Hur många av oss dricker pilsner i ett klassiskt tysk veteölglas? Är det bara beroende på smak och aromupplevelsen? Jag tror inte det och jag vet att jag inte väljer mina pintglas för aromen skull till mina bitters utan för känslan, möjligheten att flytta tanken till de underbara öarna för ett tag. På liknande vis är jag noga med att putsa upp Westmalleglasen när jag ska dricka en trippel.

Ett område som finns kvar att utforska är hur volymen i glaset påverkar smaken, eller är det en missuppfattning hos mig att det gör det?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s