Munkmat

I dagarna mellan jul och nyår har vi Chimay Blå provning. Jag har skrivit om dessa provningar förrut. 2009 skulle vi träffas som vanligt och jag fick för mig att det inte bara skulle bli en eftermiddagsprovning utan att vi skulle äta mat efteråt. Egentligen var det nog maten innan som drog igång det hel. Jag gillar att baka munkar och munkar och Chimay hör visserligen ihop men knappast smakmässigt. Å planen var kaffe och munkar, Chimayprovning och sedan knytismat efteråt. TEMAt på maten skulle då givetvis vara munkmat. Jag hävde mest ur mig idén utan att ha något klart för mig vad jag själv skulle bjuda på. Munkarna var ju min huvudidé. Jag sökte lite på nätet och fick upp träffar om buddistmunkar i Laos och ris eller länkar till olika resturanger med ordet munk i namnet. En intressant länk handlar om den grekiska ön Athos där munkar lever hälsosamt och undviker där igenom cancer i högre grad än vi övriga. Men bönor, andra baljväxter och fisk var inget jag riktigt kunde skapa någon tradition till Chimay med. Det bästa jag kom på till sllut var en god bönsallad. Min svåger och svägerska hade med sig patê, inte en utan två patêr (Pater=fader=>munkar) mycket fyndigt tyckte jag. Vi hade även en underbar köttgryta som kryddades med Chimay Blå. Provningen? Tja, det börjar bli lite rutin över det men jag kan säga att en tioårig Chimay Blå är en fröjd att dricka. Till krämig ost, till sallad, till ingenting. Köp ett par flaskor och börja spara.

Tre olika årgångar Chimay Blå. Dock en gammal bild och inte från senaste provningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s