Boeuf Bourguignon

Boeuf bourguignon är en klassisk köttgryta som det finns många varianter på. Jag har lagat den ofta med något slags vin, gärna rioja, men även med öl. Det blir en tunnare smakbild med öl, aningen lättare och det passar en del medan andra föredrar vin. Pröva gärna själva. Jag gillar att laga till rätten med en trappist. Chimay Blå eller Rocheforte 8 tycker jag passar bäst men även Westmalle Dubbel och Achel bruin fungerar. Senast prövade jag att ha North Coast Old Ale. Inte alls illa men se upp med för mycket beska. Minska gärna tiden som du har i öl och koka först bara med 1 dl öl och resten vatten för att kontinuerligt fylla på med öl. Till detta passar öl med något mer än medel sötma, gärna nötiga toner och en rejäl dos alkoholvärme. Exempelvis min favorit den jämtländska Postiljonen, varför inte samma öl som är i grytan, kanske en lite lagrad Double Bastard eller kanske en Old Fog Horn. Givetvis kan man hålla sig till belgare, Montangarde, Maredsous 8 eller N’ice Chouffe 2008 har jag serverat med framgång. Lageröl typ Hell fungerar bra precis som bocköl.

Receptet (4 personer)
½ kg benfritt nötkött, t.ex. högrev.
1-2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vatten (ev. mer)
2 dl öl (se ovan för förslag på sort)
(1 köttbuljongstärning eller 2 msk oxfond)
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta
1½ gul lök
2 morrötter
1 palsternacka
1 purjolök

(Champinjoner och syltlök)
samt persilja till garnering.

Skär köttet i bitar (2×2 cm). Bryn köttbitarna i stekpanna uppdelat i omgångar om det behövs. Lägg över köttet i en gryta efter stekning. Red med mjölet, vispa ur stekpannan med vatten och häll öl och vatten/sky så det täcker köttet. Tillsätt buljong, kryddor, vitlök och gullök (skuren i större bitar). Koka grytan på svag värme med lock i cirka en timme.
Skala och skiva rotsakerna och purjolöken. Tillsätt och låt koka en stund till (cirka 15 min) Stek ev. champinjoner och syltlök och tillsätt det sista i grytan. Garnera med persilja och servera med nybakade baguetter, kokt eller pressad potatis och en enkel sallad.

4 reaktioner på ”Boeuf Bourguignon

  1. Boeuf Bourgiugnon som liggat och puttrat i flera timmar är bland det bästa jag vet. Föredrar fransyskan över högreven själv, men det funkar även med den senare om man kör en timme till ;)

  2. Visst, ska det vara finmiddag så är det bättre med fransyska. Själv skulle jag vilja lära mig betydligt mera om kött. Att kunna titta på köttet i affären och bestämma vilket kött jag vill ha o.s.v.

  3. prova gärna att laga med carnegie porter. det har jag haft goda erfarenheter av. i övrigt måste jag dock säga att boeuf med burgundiskt vin som bas är oslagbart! en vällagad coq au vin är inte heller fy skam.

  4. Man får två olika rätter tycker jag om man använder vin eller öl. kanske borde jag ge det ett annat namn när man använder öl istället. Karlströmsk gryta låter lite väl ego men Kolmårdsgryta kan väl gå ann :)
    Min poäng är att man inte ska tänka vin eller öl i detta fallet utan vad man vill ha för typ av gryta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s