Fast i stoutträsket

Egentligen hade jag bestämt mig för att äta nere på De Klomp men eftersom det är lite av en nostalgitripp att vara tillbaka i Linköping och studera så blev det en pizza på Shalom istället. På Shalom var det folktomt och jag fick äta min pizza i stillhet. På De Klomp var det bättre med folk. De hade musselfrossa, en veteöl och så mycket musslor man kunde äta för 295 kronor och det var många som sörplade i sig.

Vad det gäller öl så var siktet inställt på något spännande och kanske belgiskt men istället fastnade jag i stoutträsket. Nils Oscar Coffee Stout blev förstavalet. Jag såg den redan igår men tyckte att jag skulle borde hålla mig till nya öl. Den åsikten hade jag kvar ända till jag kände doften av kaffestouten när de hällde upp till en annan kund medan jag stod och velade. Vilken underbar arom, valet underlättades betydligt och blev faktiskt direkt självklart.

Jag satt och njöt under en timmes litteraturläsning och sedan var det dags att lägga bort boken och ha ytterligare en öl. Den här gången blev det lite provsmakande. La Chouffe Houblon var visserligen intressant men det har jag en flaska av hemma, Amsterdam var en superstark lager på 8,5% som jag inte ens vågade pröva, Cupucijn var för syrlig och Floris Appel var helt obskyrt lik en dålig svensk cider. Så fick jag se Ridgeway Foreign Export Stout. Aromen är det inte så mycket med. Sötma, lite sliskig nästan, inge kaffe, inga nötter, inte mycket till fruktighet men smaken passade mig bra. Sammetslen, värmande, lite portliknande och skulle säkert må bra i källaren där hemma.

De Klomp ber en L-formad bar med ett 40-talet pumpar igång. Jag uppskattar att det är 25 sorter att välja mellan plus 50-talet flasköl. De har, givetvis, rätt glas till de flesta av ölen, mycket kunnig personal som gärna hjälper till och guidar i ölträsket. Ett mycket trevlig tillskott i min lilla mapp över favoritställen. Kanske en aningen för högljutt för min smak men det varierar givetvis kraftigt med antalet besökare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s