Klart bättre än mina aktieaffärer!

Barnen har äntligen somnat och jag sitter här i godan ro och avnjuter ett litet glas whisky. Det är inte mer än knappa två centiliter fast värdet på dessa två centilitrar är hela 140 kr. Så pass dyr whisky har jag knappt köpt någonsin. Jag inhandlade en enstaka centiliter till min fars födelsedag får något år sedan, det var en whisky destillerad 1944, för kompispriset 230 kr inkl. frakt så jag vet inte om den räknas. Jag har inte köpt många flaskor med ett literpris över 1500 kronor och absolut inte en ända flaska med ett literpris på 7000 kronor. Vad är det jag har i glaset då? Jo, två centilitrar av Mackmyra Preludium: 02. 02:an finns tillsammans med 01:an och 06:an sedan den 1 augusti åter igen till försäljning från Mackmyra på Systembolaget men den flaska som jag köpte dyrt i augusti 2006 för 431 kronor (50 cl) kostar idag 3495:-, japp tretusenfyrahundranittiofem kronor. En lätt värdeökning på 711%. Givetvis gäller bara värdeökningen om jag har en oöppnad flaska och ett klart avgörande skäl till val av whisky ikväll var att jag hoppas på att kunna göra slut på flaskan. mackmyra-whisky-preludium-02-1Fyller jag på glaset igen så är flaskan tom. Jag undrar vilka det är som köper dessa dyrgripar? Ett kompisgäng som ska ge bort en 40-årspresent? Idioter? Entusiaster? Nja, den senare kategorin stod säkerligen i kön redan när de släpptes första gången eller inte alls. Preludiumserien har inte fått något jättevarmt mottagande bland inbitna whiskyentusiaster om man läser whiskyforum.se. Tja, folk får lägga pengar på vad de vill. Själv hoppas jag att värdeökningen håller i sig. Jag har nämligen en full serie undangömd som jag planerar att sälja i samband med min pensionering om så där en 25 år.

Noterbart:

01:an – pris idag 3795:-, mars 2006 439:-, värdeökning 764%

02:an – pris idag 3495:-, augusti 2006 431:-, värdeökning 711%

06:an – pris idag 549:-, december 2007 508:-, värdeökning 8% (även detta är bättre än mina aktier)

4 reaktioner till “Klart bättre än mina aktieaffärer!

  1. 3500 kr för en Preludium-02? Ja, inte lär det vara någon som älskar god whisky som köper det. Har själv en -04 och -05 kvar i skåpen. Tycker Preludiumserien är rätt skoj och helt okej whisky men vet tycker inte det var särskilt prisvärt ens med literpriset som var från början. Har provat alla sex och skulle nog inte köpa någon av dem för de priserna om det hade varit whisky från Skottland. Har du alla sex i sina vackra lådor finns det säkert någon som betalar en massa pengar för dessa om x antal år. Själv köper jag hellre x antal eleganta Highlands eller y antal rökbomber från Islay för samma pengar.

  2. Precis som med aktier får man skilja på pris och värde. Priset är 3500:-, men är värdet också 3500:-? knappast. Vilket leder oss till en annan aktierelaterad teori; ”the greater fool”, dvs hittar du någon som är dummare än du är och villig att betala mer än vad du gjorde så kan du fortfarande gå med vinst.

    Själv dricker jag bourbon….

  3. Japp, i kartong men tyvärr missade jag att spara kvitton på alla flaskorna. Tanken är allt att sälja dom för x kronor om de är värda mer än vad jag köpte dom för. Då blir det y antal flaskor mera prisvärd maltwhisky. Annars blir det en kul grej att bjuda på denna raritetswhisky.

  4. Bossebös:
    Du har så rätt. Begärt pris är inte samma sak som betalt pris men jag tror att priset är satt efter erfarenheter av whiskyauktioner så det får anses som relativt marknadsmässigt pris. Sade man inte något liknande om Teliaaktierna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s