Franska destillat

I den stilla, ljumma sommarkvällen kom dagens kaffe latte. Det hade inte tajmat sig innan men nu satt den bara hur bra som helst. Till detta kan man tänka sig en maltwhisky men idag blev det några droppar franska destillat istället.

Calvados – Daron XO (Inköpt på en tysklandsfärja för många år sedan)

Armagnac – Domaine de Bertruc (Nyligen inhandlad)

Konjak – Napoleon VSOP (Äldre än kriget och gör sig knappast rättvisa längre)

Calvadosen görs på cider som i sin tur har en blandning av äpplen och päron som bas. Det blir en fruktig sprit som smakar mycket av råvaran.

armagnacArmagnac har mer skillnad från konjak än bara tillverkningsplatsen. Sydost om distriktet Cognac ligger Armagnac och där har man en annorlunda typ av destilationsutrustning. Den ger ett lägre destillat och Armagnacen ligger ofta runt 55% när det tappas på fat. Detta ger ett druvigare och jordigare slutresultat vilket tydligt kändes i mina två smakprover. Tveksamt dock om konjaken verkligen fick en ärlig chans med tanke på hur länge den har stått öppen. Kanske så länge som nio år. Själv måste jag säga att både Armagnac och Calvados lockar mig betydligt mera än konjaken. Jag skulle gärna resa runt och få provsmaka de olika destillaten olagrade, titta på pannorna och prata med bönderna som tillverkar. Dels är det smaken på det lilla jag har testat som får mig att välja men även småskaligheten. Calvados och Armagnac är pyttesmå i jmfr med konjak. På bolaget finns det ett tiotalet calvados samt hälften så många armangac så det skulle faktiskt vara möjligt att provsmaka sig igenom hela sortimentet.

2 reaktioner till “Franska destillat

  1. Man kanske borde lobba lite för en calvados och armagnac provning med whiskyklubben i höst. Tycker det kan vara trevligt med lite omväxling till whiskyn ibland.

    När det är så här varmt dricker jag dock nästan bara öl i alkoholväg.

  2. Framåt elva på kvällen, ett glas latte, liten avec, kanske lite jordgubbstårta… då kommer calvadosen och dylikt till sin rätt men i övrigt håller jag med dig. Tyvärr är mitt lager med porter på väg att ta slut. Jag borde ha prioriterat fram tid till att brygga lite veteöl men tyvärr…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s