Fördelar och nackdelar med Systembolagets något trubbiga indelning av öl

Nu i midsomras fick jag anledning att fundera lite över Systembolaget och deras indelning av öl. Systembolaget delar in familjen öl i sju (7) kategorier medan hembryggarna drar till med dryga åttiotalet. Problemet med det senare ur ett konsumentperspektiv är glasklart. Man ser inte ölsorten för alla öltyper för att göra lite travesti på det gamla talesättet om skogar och träd. Skillnaden mellan typerna blir för liten för att vara till nytta för normalkonsumenten. Även åt andra hållet blir det problem. Jag fick överta en flaska Fuller’s Golden Pride av en som trodde sig ha köpt en bra matöl. Visste hade han missat att läsa på alkoholhalten men eftersom han ville ha en ale och flaskstorleken passade bra som en öl mellan måltiderna så plockade han den. Att jämföra Fuller’s Golden Pride meed ESB, Bedarö Bitter, Kilkenny eller Chimay Blå. Det säger sig självt att det inte går. Systembolaget har verkligen utvecklats under åren vad det gäller sortimentet men nu gäller det att de uppdaterar sin indelning lite.

6 reaktioner till “Fördelar och nackdelar med Systembolagets något trubbiga indelning av öl

 1. Tja. det är bättre än system man hade innan med ”ljus öl”, ”mellanmörk öl” och ”mörk öl”.

  Och internt jobbar ju Systembloaget med en något finare uppdelning.

  För mig personligen så är uppdelningen rätt ointressant, men jag är väl ingen typisk kund.

 2. Jag menar att man skall stänga samtliga systembolag i Sverige. För mig har det alltid kännts motbjudande och delvis förnedrande att besöka inrättningen.

  I de allra flesta länder kan man köpa sin öl, vodka, etc. i t.ex. vanliga livsmedelsaffärer.

  Varför ska alltid en liten grupp, som inte kan sköta sig bestämma över den överväldigande majoriteten i landet Sverige.

  http://larssjogren.wordpress.com/

 3. bark
  Nja, jag kallar dig nog inte normalkund :) Dessutom så sitter det här med öltyper i din ryggmärg så står det Barley Wine/Old Ale så vet du direkt vad för typ av öl tillverkaren menar. Du sparar den säkert till efter maten och tar den inte på stående fot, direkt ur flaskan som en törstsläckare ;) Där ligger fördelen med öltypsindelning. Sedan får man hoppas att bryggare inte låter sig styras allt för mycket av ”regler” för olika typer utan prövar nya vägar hela tiden.

 4. Lars Sjögren
  Humm, man kan se saker på olika vis men jag kan inte se egenvärdet av att kunna köpa allt på ICA. Jag köper ytterst sällan min ost där eftersom Falköping har en utmärkt ostbutik. Mitt kaffe köper jag i kaffeboden, likså även te och mina alkoholvaror går jag till Systembolagget för. Jag vill bara att de ska bli bättre i sin service.

 5. Jag tycker att all form av alkohol, skall finnas tillgänglig i princip överallt.
  Såväl exklusiva etiketter, som rena bruksvaror.

 6. Finns inte Systembolaget i princip överallt i Sverige? Det trodde jag? När jag är på semester finner jag ofta flera ställen som säljer exklusiva alkoholsorter än t.ex. exklusiva chokladsorter eller unika trävaroprodukter. Vad det gäller de rena bruksvarorna så hittar jag ett uniformt utbud av alkohol (öl upp till 3,5%), choklad och trävaror. När det gäller trävaror så har jag inget större behov av variation men med de andra två så finner jag det storeligen önskvärt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s