Efterrätt med öl i och öl till

Ingredienser

Samichlaus Bier (den vanliga, inte den ljusa). En flaska kan kanske räcka men det är bättre med två.

½ msk russin per person

½ msk hasselnöttter per person

Sockerkaka

Vaniljglass

En skvätt konjak

Hacka russinen och lägg i blöt kvällen innan. Man kan använda sig av olika drycker men jag rekommenderar Samichlaus. Cirka en deciliter räcker troligen för att täcka russinen och sedan kan man spara resten till dagen efter, har jag hört.
Häll upp Samichlaus i en djup skål. Skär en rejäl skiva sockerkaka per person. Vänd sockerkakan i ölen så det drar in ordentligt. Servera sockerkakan med russin och nötter ihop med två kulor vaniljglass. Avsluta med att skvätta lite konjak över hela anrättningen.
Servera gärna med Samichlaus till eller en Barley Wine. En dubbelbock kan passa men dessa är ofta lite för tunna och inte tillräckligt söta.

2 reaktioner till “Efterrätt med öl i och öl till

  1. kul med lite recept med öl i!

    har du kvar karins (smöf) recept på den varma ostmackan? jag har försnillat mitt receptblad..

  2. Jag vet inte var jag har receptet men det finns liknande, kanske bättre, på nätet.

    Wikipedian för lite historik
    http://en.wikipedia.org/wiki/Welsh_rabbit

    Matinfo.se har ett enkelt recept
    http://www.matinfo.se/default.asp?intReceptId=182

    En video på hur du gör det finns här. Mannen gratinerar inte i ugnen och det anser jag vara det godaste och mest korrekta visset att göra det. En magisk afton i Yorkshire fick jag ostmassan i en skål med brödet nedstoppat i. Ingen ugn i sikte och fantastiskt gott.

    Förslag på öl. Brittisk ale, försiktig med humlen, är givetvis ett klassiskt val men jag gillar det nog bättre med t.ex. Maredsous 8 i ostmassan och så engelsmanen i glaset när jag äter istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s