Caol Ila, standard och 12 årig sherry wood

Dyrare buteljering är godare, eller hur? En 18 årig Highland Park är godare än den 12 åriga. En singel cask måste vara bättre än standardbuteljeringen eller hur motiverar man annars det högra priset? Kan det vara så att pris exklusivitet, förväntningar o.s.v. grumlar omdöme? Personligen hamnar jag definitivt i den fällan. Pris styr mig inte särskilt mycket men exklusivitet och unika buteljeringar har alltid tilltalat mig. Min erfarenhet säger att halvblinda/blinda provningar ger ett mera äkta omdöme. Sedan är det ju så att man faktiskt dricker whisky med alla sinnen.

10425Till Caol Ilan hur som helst. 1 april släppte bolaget en unik tappning Caol Ila. Drygt 3000 flaskor hade tappats enkom för Sveriges räkning av Gordon & MacPhail i samarbete med Symposium. Bolaget ville ha en något exklusivare Caol Ila, gärna med lite sherrytouch och valet föll på Symposiums variant. Själv fick jag smaka den hemma hos Ulf och det var den godaste Caol Ila jag någonsin druckit (av tre) och jag bestämde mig samma kväll för att köpa mig en flaska. Efter helgen var jag inte riktigt lika säker utan skulle gärna vilja testa den igen. Nu har jag haft chansen tack vare

Benny som har servat mig med en flaska vanliga 12-åringen och en liten flaska av sherry wood tapningen. Flaskorna var märkta 1 och 3 och jag vet fortfarande inte vilken somm är vad. Benny kan säkert ge oss upplösningen på dramat i en kommentar.

Trots 50% hos sherry wood och 43% hos den andra så märkte jag ingen större skillnad på ben och tårar. Aromen hos ettan är lite mera rökig medan trean har något mera acetondoft. Jag tycker att trean har något mera lakritston men samtidigt någon slags bismak som jag absolut inte gillar. Trean har dessutom svårare att tåla vatten och man bör dricka den nästan outspädd.

Båda två är goda men jag föredrar nog, så här när jag prövar båda samtidigt i alla fall, den som Benny har märkt med en 1:a Frågan är ju nu om det är den dyrare, specialtappningen. I så fall får jag fundera på om den är värd 210 kronor mera. Skulle det vara så att ettan är standardbuteljeringen så är jag bara att gratulera till det billigare priset.

2 reaktioner till “Caol Ila, standard och 12 årig sherry wood

  1. Nr 1 var ju den dyrare och enligt min smak den sämmre.
    Det är roligt att höra vad man får svar när man inte vet vad det är i flaskan. Jag får ta och prova dessa sorter igen och se om jag fortfarande tycker bäst om 12-åringen.
    Benny

  2. Sicken otur för mig att det var den dyrare som jag gillade. Men sånt är livet. Sedan tror jag nog inte att den egentligen är 210 kr bättre. Synd att de bara finns i 70 cl. Jag skulle gärna köpa whisky i 35 cl eller rent av 20 cl flaskor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s