Michel Cluizel

Jag gillar att äta en bit choklad lite nu och då. Ibland när det är energi som behövs kan det vara Fazers blockchoklad. Jag vet att det är att svära i chokladkyrkan, helt jämförbart med att erkänna att man dricker Sofiero eller Lord Calvert men det gör jag. Äter Fazer blockchoklad alltså, inte dricker jag de andra två frivilligt.

cluizelhighcocoacontentbarsHur som helst, när det är fråga om en liten bit njutning till caffelatten, whiskyn eller enstaka gånger till öl så blir det ofta någon sort från Michel Cluizel. Det är en chokladfirma från Normandie, Frankrike som startades 1948. Numera är det Herr Cluizels fyra barn som driver företaget och styr över de cirka 200 anstälda. Det är under de senaste årtiondet som man har börjat expandera och själv har jag fattat tycke för deras serie Singel Planttation. Det är som namnet låter inte en blandning av olika cacaobönor från olika platser, sorter, rostningar utan allt kommer från ett ända plantage. Lite singel malt över det hela. Sedan 1990-talet har Michel Cluizel etablerat kontakter med ett antal plantageägare och har skrivit långa kontrakt med dessa om leverans av cacaobönor som sedan Cluizel förädlar. Mest av allt har jag fastnat för Mangaro, Madagaskar. Plantaget ligger utmed floden Sambirano och odlade mangoträd innan man slog sig på cacao. Det är en väldigt fruktig choklad,, mild med sina 65% och mjuk som sammet. Den passar ganska bra ihop med caffelatte men bättre ihop med espresso kaffe eller ett glas mild, fruktig lätt whisky. Glenfarclas, Benromach eller en Cragganmore.

2 reaktioner till “Michel Cluizel

  1. Till lite lättare mörk choklad tycker jag att en Gouden Carolus Carolus D’Or – Cuvée Van De Keizer passar kalas.

  2. Jag trodde knappt du åt choklad, Bark. Jag tänker på ditt inlägg från Chokladmässan i Linköping. Om det är den blåa kejsarölen som jag tänker på du menar så håller jag med. Chokladefterrätter och annat sitter som en smäck ihop med den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s