La Trappe, det holländska trappistölet

koningshoevenLa Trappe är namnet på Koningshoevens klostrets öl. Detta klosterbryggeri skiljer sig på flera sätt från de andra sex bryggerierna. Dels geografiskt eftersom det inte är ett belgiskt kloster utan holländskt. Dessutom producerar de förutom sin öl av klostertyp även en bocköl och en witte. Den senare en form av belgisk veteöl. Dessutom har de vid flera tillfällen bryggt öl för andra märkens räkning. Tilburg och Jopen är två märken jag har hittat, ev. Finns det flera.

Man brukar prata om Koningshoevens som det mest kommersiella bryggeriet. Nu vet jag inte hur man graderar kommersialismen men ingen bör tro att t.ex. Chimay produceras av annat än ekonomiska skäl och att bryggeriet, Abbaye de Scourmount, inte tvekar att ändra i produktionen om det medför större vinst.

1884 byggdes ett bryggeri innanför klostermurarna men redan från starten var bryggeriet ett fristående företag. Munkarna ägde flertalet pubar, tillverkade lager öl och bryggde åt andra under olika etiketter. 1969 skrev man kontrakt med Artois (blivande InBev, numera Anheuser-Busch InBev). Som avslutades 1980 och man började brygga själva igen. 1999 ingick man avtal med storbryggaren Bavaria men om jag har förstått rätt så köpte man i princip in arbetskraft. Det är svårt med en stigande medelålder och sjunkande antal att helt praktiskt kunna ha munkar själva att sköta bryggningen. Hur som det är så fråntogs bryggeriet rätten att märka sina öl med Trappistlogon. Man behöll dock ordet Trappistenbier på flaskan och sedan 2005 har man skrivit om överenskommelsen med Bavaria på ett sådant sätt att man nu uppfyller alla kraven och återigen räknas som äkta trappistöl.

latrappedubbelmedglasNär det gäller ölen så har man alltså vara nyskapande på ett par olika vis. Dels har man infört ytterligare en nivå. Enkel, dubbel, trippel följs numera upp av Quadrupel vilket då är en mörk, ännu mera alkoholstark öl. Jag tror inte att jag har smakat den ölen, i så fall var det inget direkt minnesvärt ögonblick. Deras Blonde, Dubbel och Trippel tycker jag hör till de sämre trappistölen och det ska bli spännande att se om jag även tycker detta vid en blindprovning som jag tänkte få till senare i mars. Man tillverkar även en bocköl och ett veteöl. Det senare är en kryddad variant med tydligt släktskap till sina grannar i söder snarare än öster.

Annonser

2 reaktioner på ”La Trappe, det holländska trappistölet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s