Skottlandsresan Dag 1

Vi åkte alltså tåg från Falköping istället för bil. Det finns flera fördelar med detta. Ingen bil på parkeringen vid flygplatsen att oroa sig för, billigare om man räknar in bilens parkeringsavgift, roligare för man sitter bekvämare och kan faktiskt ta sig en inledande dram. Inte Anders då eftersom han var den dagens chaufför så även om han inte behövde köra till Säve så skulle han köra när vi väl var i Skottland. Han fick istället äta tryfflar som jag hade format som små spritflaskor. Vi andra tre drack en välförtjänt BenRiach Curiositas. Jag hade bjudit på den innan men då hade den inte fallit mitt ressällskap helt på läppen. Kanske var de i bättre stämning nu för den i mottogs med jubel.

ol-pa-saveVäl nere i Göteborg gick saker och ting slag i slag och plötslig befann vi oss på en blåsig bänk utanför kafeterian, smuttandes på skotska öl. Det var fyra öl som jag hade köpte tidigt i höstas som jag har recensertat här innan. Från Isle of Skye hade vi Black Cuillin och Blaven, Inveralmond bjöd på Black friar samt höjdpunkten Belhaven Wee Heavy. (Du hittar mera om dessa här) Kallt väder, lite blåsigt och medhavda smörgåsar. Nja riktigt till sin rätt kom de inte men gott var det och det gav en smak av vad som komma skulle.

Flyget är inte mycket att orda om mer än att Ryan Air skötte sig utmärkt. Vi avgick i tid, ankom i tid, bagaget kom smärtfritt och att en av kapsylerna ploppade från flaskan i resväskan kan jag nog beskylla Hjalmars nya kapsyleringsmaskin för. Nu var det ingen katastrof.

Jag synar skadorna efter en utläckte öl. Kan man verkligen vara så där glad då?
Jag synar skadorna efter en utläckte öl. Kan man verkligen vara så där glad då?

Kläderna kunde jag skölja upp, åtta öl till hade jag med mig och Ron på Moulin
Inn blev glad över tombuteljen. Helt omedveten så hade jag gjort en väldigt gångbar etikett för Skottland. Till min dunkel har jag valt namnet Skolläraren från Vilnius efter en replik i filmen Röd Oktober. Följaktligen har jag Sean O’Connery på bild på etiketten och vips hade jag en favorit bland skottarna. Den f.d. Bond är skotte till ursprunget.

 

Väl på Prestwick flöt det mesta bra utom själva bagageluckan som vägrade att öppna sig. DCH-killarna gjorde sitt bästa men den satt där den satt och vi satt snart i bilen på väg norrut. Efter en timmes körning stannade vi till vid en mack, tankade och inhandlade två sorters öl och en lite flaska Glenfiddich. Ölen var Wild Cat från Cairngorm Brewery och så var det Old Jock från Broughton Brewery. Jag citerar från hemsidan om den senare ” These men,who often fought in terrible conditions against great odds,were renowned for their determination and valour. Old Jock Ale reflects the strength and character of these men who would have enjoyed such a strong ale.” Visst hade den både styrka och karaktär den gamle Jock. Fruktig, estrig, inte fullt så maltig som man kunde tänka sig och med en lagom dos beska. En njutning att dricka trotts att jag fick dricka direkt ur flaskan.

Detta slapp jag på Moulin Inn framåt niotiden medan jag väntade på att bli serverad en tallrik Haggis. Istället blev jag serverad Old Remedial från handpump och i lämpligt glas. Ölen bryggs i stallet bakom hotellet och bryggeriet har lämpligt nog fyra öl och vi valde varsin sort. Old Remedial är en maltig öl, inte allt för fruktig även om fruktigheten finns där, ingen humlearom alls och försiktigt med beskan. 5,2% alkohol gör den till den starkaste och även godast. Den lättare varianten, Ale of Atholl, blir något blaskig, lite mera karamellig och mindre söt i smaken. De två övriga sorterna, Braveheart och Moulin Light passade mig väldigt illa. Ljusa i färgen som de var så saknar de helt enkelt karaktär när det varken finns malt eller humle att bygga på.

Kvällen avslutades med att jag fick lära mig dricka snaps på Skotska, eller om det är allmänt känt? Det var en slags drink där man hällde upp ett snapsglas med vodka, tände på, lade i tre kaffebönor för att sedan när vodkan hade värmts upp släcka elden med handen och svepa anrättningen utan att svälja kaffebönorna.haggis-old-remedial-och-ale-of-atholl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s