Annorlunda och definitivt mera vuxen smak på det hela

grotIbland sitter man och pratar jultraditioner med folk som man inte firar jul ihop med. Julen är fylld av traditioner inte minst då mat och drycksidan. Att få höra andras varianter är alltid lika roligt även om jag vet att min familj alltid firar på rätt sätt J. Min bryggarkamrat, Hjalmar, berättade att hans far brukade nobba mjölken till risgrynsgröten och istället ha svagdricka eller porter till anrättningen. Kanel och socker skulle det fortfarande vara men mjölken skulle vid serveringen ersättas med svagdricka eller ev. porter. Mjölk, löd hans fars motivering, var liksom mest för barn och inget för en vuxen karl.

Eftersom dagens svagdrickor brukar kritiseras för att inte smaka som de gjorde förr så beslöt jag att testa det hela med en hembryggd porter. Visst var det annorlunda och definitivt kändes det mera vuxet. De brända tonerna passade faktiskt bra ihop med den mjuka, söta gröten. Kolsyran drev fram en helt annorlunda känsla i munnen när man åt och jag är glad över att jag har prövat. Skulle det vara så någon gång att mjölken är slut kan jag mycket väl offra mig men jag tror att jag även fortsättningen gör barnen sällskap med mjölken.

Med detta vill jag önska er en väldigt skön jul. Jag återkommer med nya inlägg i mellandagarna.

Fotnot: En sökning på Google av ”Risgrynsgröt” och ”Porter” gav noll träffar.

4 reaktioner till “Annorlunda och definitivt mera vuxen smak på det hela

 1. Tack för ett riktigt bra bloggande. God Jul på dig själv och hoppas att du återkommer med intressanta inlägg även efter julens frossande.

  // Osten

 2. Av bekanta har jag blivit bekant med en tradition gällande ris á la Maltan som faktiskt är mycket bättre än vad man kan tro, nämligen ringla några cl flaggpunch över.

  God jul alla

 3. Hej!
  Jag hörde om sagda blandning av min mor nu i julhelgen.
  Hon gillar svagdricka och jag köpte ett par flaskor när mina föräldrar var hos mig/oss och firade jul. Det blev inte att vi provade denna blandning men hon berättade att en ”gumma” brukade ha svagdricka på julgröten förr. Det är nog en gammal ”tradition”…förr tog man kanske det godaste man visste och blandade och fick något ”supergott”. Det fanns ju inte så mkt olika saker då på 1900-talets början som idag.
  Jag tror att jag ska prova det också, bara för att ha gjort det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s