Öl och chokladprovning

Nu har jag haft första (jul)öl och chokladprovningen. Just detta med att det hade önskats julöl komplicerade det hela tyckte jag. Både Slottskällan Imperial Stout och Thomas Hardy’s Ale gillar jag att äta choklad till. Efter en del testade av båda choklad, öl och deras kombinationer bestämde jag mig för att använda mig av tre stycken öl. N’ice Chouffe, sötma och fruktighet. Samichlaus med sina kolatoner, aningen nötig och brödig. Dessutom har jag en teori om att det inte alls är fel med en rejäl alkholhalt för att matcha chokladen. Detta motsägs direkt av att kaffe smakar så bra ihop med choklad men ändå. Som sista öl valde jag Fra Til utan att ha smakat den alls. En julöl som jag hoppades skulle vara lite åt Imperial Stouthållet. Nu blir det inte alltid som man tänker sig. Mitt provande hade dragit ut på tiden och jag gjorde beställningen på måndag eftermiddag. Tyvärr har jag missat att man numera måste beställa innan klockan 13.00 från depån. Johanna kollade snällt att ölen fanns hemma i Örebro men tyvärr så är inte det någon garanti för att jag får någon öl. På onsdagen stod jag där utan varken Samichlaus eller Fra Til. Nu slängde jag julölen överbord och beställde Slottskällan Imperial Stout samt Rochefort 8.

Chokladsorterna valdes ut med hjälp av personalen på Flickorna Kanold. Åtta sorter köptes hem och jag smakade mig fram till tre av dom. Michel Cluizel – Concepcion, en fruktig choklad som jag hoppades skulle fungera med N’ice Chouffen. Amedei La Tavoletta 63%, en nötigare choklad som jag tänkte mig kunde harmonisera med Rochefort 8 och slutligen Michel Cluizel Noir de Cacao 72% som jag tänkte mig till imperial stouten

Väl vid provningen flöt det hela på bra och folk sade sig vara nöjda. Även om jag tyckte att N’ice Chouffen fungerade till choklad och då framförallt den mörkaste så var det många som tyckte att den var betydligt godare utan choklad. Rochefort 8 passade väldigt fint ihop med den italienska Amedei medan Slottskällan IS definitivt skulle ha sällskap av en mörk choklad. Den ihop med den 72% chokladen var överlägset bästa kombinationen i provningen.

3 reaktioner till “Öl och chokladprovning

  1. Spännande, just kombinerad öl- och cholkadprovning ska Ölfrämjandet Östergötland ha i vinter. Ölen är i stort sett klar, vi får se hur det går.

  2. Hmm, kanske ska prova Slottskällans Imperial Stout med nån choklad över 70% då. Är inte så kunnig när det gäller choklad, men tycker att choklad ibland kan förstöra upplevelsen av fylligheten och sötman i ölet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s