Porterköttbullar

Inte för att bilderna brukar vara särskilt bra men jag ber ändock om ursäkt att jag inte har någon bild på anrättningen denna vecka. Köttbullar är en rätt som vi äter ofta i min familj. Hemmagjorda slår inte så enormt väl ut hos mina barn vid blindtester men skam den som ger sig. Denna gången prövade jag porterköttbullar som är ett recept från Systembolagets hemsida. Orginalrceptet hittar ni här.

Själv gjorde jag en modifiering av receptet. Så då blev det som följer.

Ingredienser:
500 g köttfärs
1 gul lök
3 dl porter
ca 1 dl ströbröd
1 msk salt
1½ kryddmått vitpeppar
1 tsk fransk senap
½ msk socker
1 ägg

Jag började med att koka ihop kryddorna och portern till halva volymen ungefär. Där efter fick den dra ihop med ströbrödet på sedvanlig vis. Efter tio minuter tillsatte jag köttfärsen, löken (finhackad) och ägget och blandade till en jämn smet. Där efter stekte jag köttbullarna i stekpannan på sedvanligt vis.

Jag har gjort dessa porterköttbullar innan men tyckte att jag fick för lite porterkaraktär på anrättningen. Därför ökade jag mängden porter denna gången och reducerade vätskan genom kokning. Resultatet blir en kraftigare portersmak vilket jag tycker passar. Köttbullarna blir fortfarande väldigt saftiga.

3 reaktioner till “Porterköttbullar

  1. Det här receptet verkar bra. Det skall jag prova.
    Vilken öl drack du till?
    Sven-David Lund

  2. Jag tror inte att jag drack öl till. Det låter som om jag lagade det en dag när jag var pappaledig. Skulle jag råda så fyllig öl, DIPA eller så. Kanske en riktigt mild öl annars som bara ligger i bakgrunden, en mild eller en dry stout

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s