Ibland vill man inte använda helt kött. T.ex. när man bara har köttfärs hemma eller om man har barn som inte gillar helt kött. Då kan man göra denna variant av porterstek men med malt kött istället. Helt nöjd blev jag inte med det hela. Dels kom inte portersmak fram tillräckligt och det blev för mycket sherry smak på det hela. Receptet säger madeira men jag tog fel. Nästa gång, för en nästa gång blir det, ska jag se till att använda madeira och japansk soja som enligt Karin Tuvell ska ha en mildare påverkan på smaken. Här är receptet
4-6 portioner
500 g nötfärs (kan gå bra med blandfärs)
1 dl havregryn
2 dl mjölk
2 krm svartpeppar
1 dl grovriven palsternacka
100 g rökt skinka finstrimlad
1 ägg
Lagen:
3 dl porter (jag använde hembrygd men vilken porter som helst går säkert bra. Faktum är att det krävs en hel del brända toner för att nå igenom sojan.)
1½ dl madeira eller outspädd svartavinbärssaft
¾ dl japansk soja
1½ tsk timjan
1½ tsk dragon
2 vitlöksklyftor
1 purjolök i bitar
½ buljongtärning
Blanda havregryn, mjölk ock kryddor. Låt svälla i 10 min
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta färsen i 5 min
Smörj en kastrull eller emaljerad gryta. Forma färsen till en stek och lägg i. Släta till ytan med en kniv eller dylikt.
Koka upp lagen och häll den försiktigt över färsen så det inte blir gropar i färsen.
Sjud på svag värme i 50 min, vänd på färsen efter 30 min. Låt köttet svalna något i lagen.
Ta upp köttet och skär det i tjocka skivor. Lägg upp på serveringsfat.
Koka ihop lagen något. Sila av och mät.
Tillsätt 3 msk vetemjöl och 2 dl grädde per 4 dl sky (på ett ungefär) Skaka ut mjölet i grädde först och tillsätt sedan i skyn. Låt såsen koka i 3-5 minuter. Smaka av och späd vid behov.
Servera det hela med kokta grönsaker, potatis, gelé och inte minst lite god öl. Själv föll valet på mera porter vilket givetvis passar utomordentligt. När jag åt resterna drack jag Fullers’ ESB men jag kan även tänka mig en veteöl (dunkel), en stout, amerikansk IPA eller kanske en trippel.