Belhaven Brewery

Först ut bland de skotska bryggerierna blir Belhaven Brewery. På systembolaget finns bara deras Wee Heavy i beställningssortimentet men de har ytterligare nio öl i sortimentet. Scottish Ale, St Andrews Ale, 80/- o.s.v. blandas med lite mera oväntade som Scottish Lager och Fruit beer.

Det finns en handfull destillerier som själva mältar sitt korn. Vad det gäller bryggerier känner jag bara till Nils Oscar som mältar eget korn. Belhaven har numera slutat mälta också men under en längre period i början av 1900-talet så var mälteriet företagets huvudnäring och det som höll verksamheten vid liv. Givetvis har man en betydligt längre historia en så. Den första dokumentationen anger 1719 som ett startår men det kan vara långt innan. Så långt tillbaka som till 1100-talet tycker jag är att ta i även om det fanns munkar i området då och vattenkällan finns nämnd.

 

1719 köpte John Johnstone området och startade kommersiell ölbryggning. I nära hundra år var det familjen Johnstone som drev företaget, både bryggeriet och mälteriet. Förändringen som sedan sker är att Ellis Dugeon gifter in sig i familjen 1815 och man säljer sin öl under namnet Dudgeon. Vad frun heter hittar jag ingen information om inte heller varör man inte räknar med att bryggeriet finns kvar i familjens ägo bara för att det är mödernet som för traditionen vidare. Hur som helst börjar man saluföra ölen och maltet under namnet Dudgeon & Co. Både Ellis Dugeon och senare även hans svärson Alexander Hunter producerar många olika sorters öl. Allt från svaga bordsöl till starka exportöl. Ölen namnges ofta efter sina skattesatser och bland annat har man 27/-, 36/-, 54/- upp till 80/-. Tecknet /- uttalas shilling och syftar på den skatt som betalades för en tunna (barrel) motsvarande 163 liter öl. Detta är ett språkbruk som finns kvar idag men då har man bara jämna tiotal.

 

1846 så kom järnvägen till Dunbar och med den stora förändringar. Givetvis öppnades nya marknader för bryggeriet men det utsattes även för mera konkurrens från andra skotska bryggare. Följden blev att man minskade ölbryggandet och satsade istället hårt på sitt mälteri. Man mältade och sålde malt till många av de bryggare som konkurrerade ut deras öl lokalt men även till bryggare i England och inte minst whiskyindustrin. Företaget överlevde på så sätt den våg av sammanslagningar och nedläggningar som drabbade många bryggare under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Man slutade dock inte att brygga och förse Dunbar och närmaste omgivningen med öl.

Efter andra världskriget börjar utvecklingen gå åt andra hållet. Sandy Dudgeon Hunter, den siste i familjen Dudgeon Hunter att brygga på Belhaven, klev in i företaget och ölsidan började utvecklas märkbart. Många nya sorter och i mitten på 50-talet kom en numera legendarisk marknadsförning igång med den sympatiske fiskaren Belhaven Bill som frontfigur.

På 70-talet står man inför ett nytt vägskäl. Antingen måste mälterianläggningen moderniseras rejält eller så ska man lägga ned mältningen. Man väljer att stänga den avdelningen av företaget som alltid har hållit företaget flytande under lågkonjunkturer. Lite synd men knappast unikt. Så istället för att sälja malt till whiskyindustrin så börjar man köpa malt där ifrån. 2005 tar man nästa steg i utvecklingen genom att bli uppköpta av Green King. Något som har visat sig lyckosamt hittills. Ölen verkar har klarat sig genom uppköpet och tillgängligheten, både i Skottland och på exportmarknader, har ökat rejält genom att man samarbetar med Green King

3 reaktioner på ”Belhaven Brewery

 1. Det är faktiskt lite konstigt att det inte finns mer från dem på Systembolaget idag. För cirka 10 år sedan fanns såväl 80/- som St Andrews att köpa på de flesta butiker, liksom många pubar. Bytte de importör tro?

  Vad gäller skottar skulle jag väldigt gärna se mer från Harviestoun här…

 2. När det gäller Belhaven Wee Heavy så är det TOMP Beer & Spirits AB som står som importör. Jag har skickat ett e-brev och frågar hur det ligger till. Jag såg på deras sida att dom trotts allt har både St Andrews Ale och Twisted Thistle i sin portfölj men dessa finns inte i beställningssortimentet.

 3. Micke Pettersson på TOMP svarade följande.
  >>Vi har arbetat med Belhaven sedan vi startade TOMP i april 2004. När det gäller Belhaven på Systembolaget för 10 år sedan vet jag tyvärr inte så mycket om vad som fanns. Det jag kan säga var ju att det var mycket lättare att få in produkter i Systembolagets sortiment på den tiden än vad det är idag.

  När det gäller beställningssortimentet på Systembolaget håller vi på att jobba på att St Andrews ska få ett artikelnummer. Det har lite att göra med de etikettkrav (svensk text) som Systembolaget har och producenten är inte alltid så intresserad av att ändra etikett för att få sälja några lådor i månaden via beställningssortimentet. När det gäller Wee Heavy var den förut listad i ordinarie sortiment så där fanns ”rätt” etikett från början.

  Hur som helst så har vi offererat både Wee Heavy och Twisted Thistle för aprillanseringen och vi väntar svar under november månad. När det gäller Twisted Thistle har vi dessutom en chans till via konsumentpanelen från en tidigare offerering.

  Vinner vi inte någon av dessa fasta lanseringar ska vi självklart försöka få in allt i beställningssortimentet men det hänger som sagt lite på producenten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s