Tre årgångar Carnegie Starkporter

Måste bara uttrycka min tacksamhet till mina medprovare. Att testa tre årgångar Carnegie Porter själv en måndagskväll skulle garanterat ha slutat med uthälld öl och det hade varit synd tycker jag.

Vi provade alltså Carnegie Porter 2006, 2007 och 2008. Utgångsfrågorna var två relativt enkla. Kan man skilja årgångarna åt och blir ölen bättre med åren? Skillnad kände man direkt i aromen på årgångarna. Den yngsta, ’08:an, är fräsch och livlig både till utseendet och till aromen. Skummet är ljust och ölen är helt klar. Sedan faller ölen med åren till något cappucinofärgat skum, lite disig i färgen och en klart ”fetare” arom som Cuba uttryckte det hela. Man kunde klart och tydligt urskilja en härlig madeiraton, klart nötigare, mera torkad frukt utan att tappa allt för mycket av kaffetonerna och humlebeskans balans.

Smakmässigt höll skillnaden i sig. ’06:an har fortfarande gott om kolsyra, sötman kommer fram mera bakom en mera stillsam beska och det är en mera smakkomplex öl som tittar fram ur ölkällaren. Skillnaden mellan ’06 och ’07 var inte markant men egentligen skiljer det troligen bara fyra månader mellan dessa öl då den äldre är bryggd i december 2006 medan den andra är bryggd i april 2007 om man ska gå efter bäst-före-datumet. En detalj i detta är att ölen från 2008 bara har två års hållbarhet enligt bäst-före-datumet.

Slutsatsen blir alltså att man definitivt har något att vinna på att lagra en Carnegie Porter. Den går ifrån att vara en bra tillmatenöl som ny och fräsch mot att kunna bli en riktigt bra efterrättsöl. Det pratas ofta om chokladkakor och dylikt men jag har aldrig riktigt förstått detta innan. ’06:an visar dock att dessa kvalitéer finns men att det krävs tid och tålamod för att locka fram det. Jag kommer att ta vägen förbi Systembolaget och fylla på antalet ’08:or så jag håller min plan med 10 per år. Det ska bli väldigt spännande om några år när man har en hel hör årgångar att välja mellan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s