Nyheter på systembolaget den 1 oktober

1 oktober medger nya lanseringar av öl och whisky som ska få finnas kvar i ordinarie sortimentet. Det är alltså inte fråga om tillfälliga nyheter utan godsaker som ska finna tillgängliga ett helt år. Detta brukar i sin tur medföra att det är tunnsått med riktigt heta nyheter.

 

Vi kastar oss direkt in på ölen. Mest av allt gläder jag mig åt att Westmalle Trippel kommer att finnas. Under lång tid har Systembolaget behandlat Tripplarna styvmoderligt men nu finns både Chimay Vit och Westmalle Trippel. Trevligt, trevligt.

De mörka ölen av belgiskt snitt får sitt med en amerikansk tolkning från North Coast Brewing vid namn Broder Thelonious. Jag har druckit den vid en provning av just Amerikanska varianter på belgiska öl men tyvärr är jag inte alltid välorganiserad och har därför inga konkreta anteckningar att stödja mig mot men om inte minnet sviker mig så smakade den bra.

 

Efter förra höstens bocköl från Slottskällan kommer nu ytterligare en tysköltyp som vi inte ser mycket av på Systembolaget. Det är en Alt-bier från Krombacher Brauerei. Dom är annars mera kända för sina lagertolkningar men Rhenania Alt är alltså en överjäst tysk öl. Det betyder inte att man ska vänta sig en typisk brittisk fruktighet för det är fortfarande en typisk tysk öl. Ytterligare en tysk ölsort som inte brukar rosa marknaden är mörka veteöl. Nu kommer dock Andechser Dunkel. Deras Hefe håller mycket hög klass men den mörka har jag inte testat ännu men har höga förhoppningar på den.

 

Vi som gillar svarta öl får en uppgradering av sortimentet. Oppigårds Starkporter, Samuel Adams Honeyporter och Nils Oscar Rökporter. Mest intressant tycker jag att oppigårdaren verkar vara. Den vann nyligen guld på SWBF i kategorin stout och porter på fat. NO Rökporter kunde man testa förra året och det gjorde jag. Jag kommer ihåg att jag tyckte att den var något för alkoholstark för sitt innehåll. Sedan dessa har den tävlat i World Beer Cup där den vann pris i klassen Smoke-Flavored Beer. Jag kommer definitivt ge den en rejäl chans till. Men hur det blir med Samuel Adams Honey Porter vet jag inte. Den kan allt kvitta. Visst borde det finnas bättre stouts från amerika eller någon roligare ale. Tja, så är det.

 

I det ordinarie sortimentet har det uner en längre tid funnits två varianter av spontanjäst öl. Timmermans Kriek Tradition och Timmermans Kriek. Som tillfälliga nyheter har man regelbundet petat in öl både från Lindemans och Cantillon men nu tar man in en Geuze från Brouwerij Oud Beersel. Detta måste ses som oväntat. Dels valet av bryggeri och att det inte är fråga om en kriek (körsbär) eller framboise (hallon). Fruktölen är betydligt ”lättare” öl. En Geuze är något som man måste närma sig med öppna ögon och ge sig själv tid att lära känna. Tycker ni inte om det första gången så pröva igen.

Alla tre varianterna, Geuze, Kriek och Framboise, bygger på något som kallas Lambic. Bryggandet av Lambic är ett rejäl kliv bakåt i historien. Det är att brygga öl som man gjorde på 11-1200 talet och metoden har bara överlevt i Belgien. Man använder förutom malt även en rejäl dos omältat vete och gammal oxiderar humle. Det helt unika med ölen är att man inte tillsätter jäst utan att ölen får börja jäsa spontant med hjälp av den microflora som finns i luften, väggarna och i jäskärlen på bryggeriet. Resultatet blir rejält surt och här skiljer sig det tre nämna sorterna åt. Kriek och framboise får en andra jäsning när man tillsätter frukten medan en Geuze består av blandningar av gammal och ung lambic. Oud Beersel består av lambic som är mellan ett och tre år gammal. Syrlighet är bara förnamnet och på systembolagets hemsida så talas det om bokna äpplen. Bokna betyder övermogna om någon undrar. (enligt http://g3.spraakdata.gu.se/saob/)

 

Två öl som jag kommer att testa även om jag inte förväntar mig stor dåd är Krusovice Cerne som är en mörk lager och Slottskällan Slottslager som är ljus. I övrigt finns det en lista på öl jag troligen inte kommer testa, någonsin.

 

Bintang Pilsner, miljötänk, ge kunderna vad de vill ha pratar systembolaget om. Vem vill ha Bintang? Hur miljömässigt är det med en blek lager från Indonesien?

Brok Export, när det finns så mycket annat spännande från Polen.

Coors Light, dom måste skämta, när Budweiser börjar göra Ale

Spotlight, tror nog aldrig jag kommer dricka den…fy mig att döma på förhand

Åbro Lejon – Jasså

 

Där emot kommer det ytterligare två produkter som inte klassa som öl men som är värda att nämnas här. Green Goblin är en engelsk cider från Wychwood Brewery. Ska bli spännande att smaka med tanke på deras öl. Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei, en alkoholfri veteöl? Tja, den kan inte vara sämre än den jag prövade för 3-4 år sedan i Tyskland. Hoppas att det inte är samma, tusan att jag inte gör bättre anteckningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s