Säsongens första bryggning är genomförd

Det är roligt att brygga öl men på någe kônstigt vis är det svårt att hitta tid för den där första bryggningen. Eftersom vi är flera som brygger och därmed bestämmer ett datum långt i förväg så löser det problemet sig själv. Nu blev problemet snarare att vi inte tog tag i beställningen i god tid. Efter lite rotande i förråden visade det sig att vi hade malt, humle och vatten hemma och bara behövde beställa jäst. Lite sent blev det och vi hade inte riktigt tid att odla upp jästen i den mängd som jag skulle ha önskat men nu får man se vad för snålt tilltagen jästgiva har för inverkan på den slutgiltiga produkten.

Receptet fick justeras något med 4 kg Münchner istället för pilsnermalten och dessutom gjorde jag ett fatalt räknemisstag som fick justeras med kortare koktid för bitterhumlen så lite ringrostig tycker jag nog att man kan beskriva bryggningen som. Dock testades prototypen till en ånghuv som visade fungera bra. Vi konstaterade att fläkten är för klen när det kokar som mest.

Dagens mest spektakulära händelse tycker jag nog att man får kalla skördande av humlen. Hjalmar har odlat två störar med Svalöf Mauritz som är en svensk humlesort. Nu har vi ingen aning om alfasyrainnehållet men den kan givetvis användas till aromhumle. Det är verkligen en alldeles speciell känsla att kunna använda sig av egenproducerat. Jag blir väldigt sugen på att pröva att mälta korn själv, hemma i badkaret.

 

Utbytet blev bra och vi valde att göra två varianter så det finns en hink Gudhem Enkel somjäser också.

 

Det slutgiltiga receptet

Pilsnermalt      17,7 kg

Münchner      4 kg

Vetemalt        1 kg

Special B       0,15 kg

Strösocker     1,6 kg

Crystal Malt   0,45 kg

Pale choklad  0,15 kg

 

Cirka 40 liter mäskvatten

Humle:

45 min, 85 gram, 10,9% alfasyra, Magnum

20 min, 37 gram, 5,8% alfasyra, Perle

10 min, 37 gram, 2,1% alfasyra, Saaz

 

Infusionsmäskning: 66°C

 

Jäsning: Trappist High Gravity jäst (Brewer’s Choice 3787 Activator)

 

Jäsningstemperatur inledningsvis 18 grader

3 reaktioner till “Säsongens första bryggning är genomförd

  1. Hur har det gått har du provat att mälta i badkaret? Funderade på det själv nämligen, skulle vara intressant att höra om du hade några tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s