Choklad

Jag har börjat utforska den del av smakvärlden som stavas C H O K L A D. Jag har långt kvar men jag tänkte delge några tankar i kortform. En liten brasklapp vill jag kasta in. Jag kommer säkerligen att ändra åsikt ju mera choklad jag äter, så har det varit både med whisky och med ölen. En gång i tiden kunde jag knappt få i mig en Old Rasputin men numera tycker jag att det är en av de vackraste ölen jag vet. Så ta det för vad det är, en första rapportering från äventyret.

 

Kakaohalten är inte på något vis en kvalitetsmärkning.

På samma sätt som ålder ofta tas för kvalitetsmärkning av whisky kan man ibland höra folk närmast skryta med hur hög kakaohalt de har ätit. Själv maxar jag på 85% hittills och den kakan har mera använts vid försök att använda chokladen i matlagning än att ätas som den är. Sträv, bitter och otrevlig.

Inköpsstället spelar roll.

Choklad ska vara lyxig. God choklad köper jag alltså i kaffeboden! Jag skulle vilja blindtesta mig någon gång men med få undantag har det varit godare choklad från kaffehandeln än från ICA. Med andra ord sänker jag Lindt från kvalitet till vardagsprodukt.

Choklad med bönor i.

Det finns en hel del choklad med tillsatser i. Apelsin, plommon, marmelad o.s.v. Godast har det varit med lite bönrester i och absolut godast har det varit med arabicakaffeböna. Ohh vad god den var. Fast den kostade där efter. 73 kronor tror jag att jag gav. Än dyrare blev det när jag upptäckte hemma att det inte var 100 gram som jag trodde utan bara 60 gram. Men det var värt pengarna.

Whisky och choklad

Visst, choklad är gott och whisky lika så men inte tycker jag att det blir några himmelska toner. Jag kommer troligen att söka vidare men helt övertygad är jag inte. När jag har blindtestat personer på mina hemmagjorde chokladtryfflar så vinner nästan alltid de som jag har smaksatt med punsch eller calvados. De flesta ratar whiskyn helt, oavsätt om jag har använt Talisker, Ardbeg, Glenfarclas eller Old Pulteney.

Praliner och tryfflar

Jag är en gottegris så jag tror nog egentligen att jag gillar praliner och tryfflar bättre. Jag köpte ett tiotal nere hos flickorna Kanold i våras. Jag minns ännu smakerna och njutningen till välbryggt kaffe.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag visst kommer äta Marabou även i framtiden. Var sak har sin plats. Även mjölkchoklad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s