Klassisk ölmat- Del I

Fish’n’chips! Kan det bli mera klassiskt brittiskt eller godare? När det gäller hur gott det smakar är givetvis en smaksak men också en stor fråga om kvalitet på råvarorna och kunnande hos kocken. Jag har troligen ätit hela spektrat från förfritterade i någon chippy till egenfångad, nyrensad fisk. Allt ifrån de helt oätliga, allt annat än benfria, torra, sönderfriterade sorgliga ursäkterna till friterade rödspättor i Sneem, sydvästra Irland till den helt underbara måltiden på The Ploughman i södra Yorkshiredalarna. Givetvis vill man föra över en sådan kulturskatt till sina barn så med allt för långa mellanrum tillagas det Fish’n’chips i det Karlströmska hemmet. Till detta njutes det nästan alltid stout eller ev. en bitter. Se till att ha två flaskor eller åtminstonde en stor. Frityrsmeten behöver verkligen en deciliter för att bli riktigt spröd. Investera gärna i en bra hushållstermometer, det har man glädje av vid anda tillfällen också.

 

Potatisen

Skala och klyfta potatisen.

Häll olja i grytan, cirka 2 liter till 1 kg potatis. Oljan kan man senare filtrera och återanvända.

Värm oljan till 160 grader och fritera sedan potatisen i ca 3 min. Potatisen ska kännas mjuk men inte ha fått färg. Fritera inte för mycket potatis åt gången. Bara så botten i grytan täcks.

Ta upp potatisen och låt torka på hushållspapper. Hit kan man med fördel förbereda, frysa in om man vill.

Innan man äter ska man fritera en gång till. Nu värmer man oljan till 180 grader och friterar potatisen tills den är gyllenegul.

 

Frityrsmet

1 ägg

1 dl vetemjöl

1 msk olja

1 dl öl (Ölen ger lite olika färg på smeten men ger inget större smakbidrag)

 

Tina fisken. Det går bra att använda Hokifilé, torsk, rödspätta, flundra, gädda… Vispa ihop alla ingredienserna till frityrsmeten och värm oljan (samma som till potatisen) till 180-190 grader och fritera i små portioner till fisken ser fin ut. Dela på en av bitarna. Fiskköttet ska se helt vitt ut.

 

Servera gärna med majonäs, maltvinäger och allt annat som hör till. Beroende på tid på dygnet kan man ha grönsaker till också. Att dricka till: Det finns mycket som passar men traditionen bär mig mot brittiska öl men även belgare smakar fint. Tyska öl, inga problem, inte heller öl med tydlig/övertydlig beska. Välj helt enkelt något du känner för.

 

Fish'n'chips
Fish

7 reaktioner på ”Klassisk ölmat- Del I

  1. Vad skulle du servera för öl till lite mer vardagliga rätter, tex spaghetti och köttfärssås eller varmkorv?

  2. Till spaggeti och köttfärssås skulle jag välja…. vin. Av historiska skäl mest. Vill man trots allt ha öl så får det nog bli någon altbier eller en dortmunder. Mycket maltighet, lite humle inte för fruktigt. Till varmkorv så beror det på korven. Tänker vi Scans varmkorv så varför inte en APA eller en amerikansk IPA. Inte DIPA för det blir för mycket för korven. Stout blir bra också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s