Höstöl

Hösten närmar sig med storsteg. Regnet kommer och går mest hela tiden och igår hade vi säsongspremiär för att tända en brasa i kaminen i källaren. Mysigt värre med andra ord. Givetvis finns risken för bakslag med helsoliga dagar och 20 grader varmt men det blir snart höst hur man än ser på det hela. Själv kommer jag då att ändra mina dryckesvanor. Det kommer bli mer whisky, mindre med öl och andra typer av öl. Både veteölen och de ljusa lagerölen försvinner i det närmaste helt. Istället ökar de brittiska ölen, mörka lager, belgiska öl och alkoholstarka öl. Jag roade med att fundera ut en lista på öl som kanske hamnar i strupen under september månad och definitivt under oktober och november.

 

Thomas Hardy’s Ale – i mitt tycke världens bästa öl. Köp flera en du dricker på ett år och spara i källaren. God bok, öppen brasa, stillsam musik, god konversation eller dylikt är riktigt bra tillbehör.

 

Slottskällan Imperial Stout – en chokladkaka till denna öl, eller varför inte chokladtryfflar eller bara för sig själv som avslutning på en bra kväll. Slottskällans klart bästa öl.

 

Chimay Blå – denna läckerhet som började som en jul men numera finns året om passar bäst enligt mig när det börjar kurra ihop sig till höst. Jag ser alltid till att diska av mina Chimayglas och dricker ur dessa. Då smakar det ännu bättre.

 

Beelhaven Wee Heavy och Caledonian 80/-

Nu vet jag inte riktigt hur jag ska få tag på de i år men den första finns I beställningssortimentet med kollikrav på 12 flaskor. Kanske kan jag hitta en eller två att dela den med.

 

Fuller’s ESB – Detta är en öl jag dricker året om men volymen brukar ha en tendens till att öka under hösten och vintern. En del av förklaringen är att även menyn brukar ändra sig när hösten inträder. Köttgrytorna ökar, fish ’n’ chips friteras ibland och pajerna blir köttigare. Då passar ESB som hand i handsken.

 

Traquair 900 – Tillskillnad från sina skotska bröder så är detta allt annat än ett matöl eller Session beer. Ratebeer betecknar den som en Barley Wine och där hör ölen verkligen hemma. 33 cl känns som en något för stor flaska. Bör delas på två men man får ju offra sig ibland. Dessutom är detta en öl att höja all sitt Skottlandsromantiska dravel till skyarna med. Se mera här.

 

Carnegie Porter – Hela svenska folkets julöl om än oftast i den svagare varianten som säljs i livsmedelsaffärerna. I höst ska jag vertikalprova årgångarna 2006, 2007 och 2008 för att avgöra om jag tror att den är värd att lagras i källaren. Annars har jag närmare 30 flaskor att dricka ur. Fast jag tvekar på att den skulle försämras katastrofalt av lagring, snarare tvärt om. Så jag kan lugna mig att dricka ur allt innan jul.

 

Rochefort 8 – Detta är munkölet nummer ett för mig. Jag tror att det är etiketten som gör det hela. När jag tittar på flaskan kan jag nästan se hur munkarna står och rör i mäskgrytan även fast jag vet att så inte alls är fallet. Så låt den Gregorianska stämsången fylla rummet, ta fram lite smakrika ostar och lite knäckebröd som en gudomlig maltbrygga mellan de två och låt njutningen ta sin början.

 

Monkey Wrench – Ett öl från Daleside Brewery som jag provade i somras men som jag tror kommer passa bättre i höst. Kolla in vad jag skrev .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s