Samuel Adams Octoberfest

Oktoberfesten startade nere i München 1810 för att fira giftermålet mellan den bayerske prinsen Ludvigs och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Sedan dess, med få undantag för krig, kolera och ekonomisk depression, har man firat varje år med stor pompa men framförallt med massor av folkfest. Till dessa festligheter bryggs ett festivalöl som brukar kallas för oktoberöl. Dessa öl är en något starkare variant av Wieneröl, eller Bayerskt öl som det ofta kallas i Sverige, och har inte så mycket med moderna Oktoberfestöl att göra. Dessa, t.ex. Löwenbräu, Hofbräu eller Paulaner, är ljusare, mindre maltiga och exceptionellt lättdruckna. Ett ”äkta” Oktoberfestöl om man nu kan tala om något sådant bör låg men märkbar humledoft, kopparfärgat och helt klart. Maltsötman ska försiktigt balanseras upp med en ren humlebeska. Rostade, karamelliga toner ska finnas med i smakbilden.

 

Hur ligger det till med Samuel Adams?

Samuel Adams är en maghonyfärgad öl med kraftigt skum som lever kvar en längre tid. Aromen är försiktig om man säger så. Enormt långt ifrån sina kusiner från västkusten. Smaken är något rikligare, maltig, aningen söt, ganska nötig i smaken och med en försiktig beska, söt, festivalöl. Lättdrucken, maltig, beska för att balansera

 

Jag har inte druckit tillräckligt många bra Oktoberöl för att kunna slutbedöma SA Octoberfest helt men visst ligger den närmare originalen än de moderna tyska varianterna. Lite humleton i aromen och mindre med sötma alternativt något högre beska skulle säkerligen höja ölen men den är inte alls oäven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s