Jacobsen Sommer Wit

Jacobsen Sommer Wit
Jacobsen Sommer Wit

Öl ska föras in i finrummet och det är vi på Carlsberg som ska göra grovjobbet. Ungefär så tycker jag att man kan sammanfatta Carlsbergs pressmaterial angående sin serie med Jacobsenöl. Jag gillar Carlsbergs tilltag med sitt husbryggeri som de kallar Jacobsens. Tanken är dra nytta av den rådande trenden med specialöl som det oftast kallas om det inte gäller ljus lager av någon vanligare typ. Även om ljusa lageröl fortfarande står för 90% av ölvolymen så är det andra öltyper som ökar stadigt medan öldrickande i stort minskar. Ölen är intressant ur ett annat perspektiv också. Vinstmarginalen är betydligt större hos dessa specialöl.
Med snygg design, högt pris och spännande smaker ska alltså Carlsberg konkurrera med de cirka 85 andra småbryggerierna i Danmark. Att man väljer att inte göra detta under namnet Carlsberg är inte helt förvånande. Även hemma i Danmark står namnet för visserligen högkvalitativ men dock bulköl. Istället valde man att skapa ett eget mikrobryggeri som döptes efter Carlsbergs grundare Jacob Christian Jacobsen.
Jag har sedan innan smakat deras brown ale med stort behag och såg, med spänning fram mot denna Sommer Wit. Speciellt som jag gillar Hoegaarden t.ex. Chocken blev rejäl när vi hällde upp ur flaskan. Färgen var rosa-röd och det skummade svagt. Även skummet hade en rosa ton i färgen. Aromen var fruktig men väldigt, väldigt försiktig och smaken nära nog obefintlig. Jag provade den ihop med hemmagjord sydtysk weizen, Franzikaner och Erdinger. Dessa öl blev rena rama smakbomberna med massor av karaktär i jämförelse med sin danske medtävlare. Jag fick gå ner i källaren och plocka upp en Hoegaarden ur källaren för att få tillbaka konceptet för en Belgisk Wit. Det blir alltså klart underkänt för Jocobsen Sommer Wit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s