Tre versioner av Duvel

Tänk att en Duvel kan kännas tunn och ynklig. Allting är relativt brukar det heta och en provning med vanlig Duvel, lagrad Duvel och en Duvel Tripel Hop. Inte utan en viss spänning dukade vi oss framför de tre flaskorna. Stort tack till Åsa för att hon stod i kö på Regeringsgatan i Stockholm den där vårdagen i februari när Systembolaget hade något av ett maxat ölsläpp. Mycket exklusiva öl var det men Duvel Tripel Hop var troligen den mest exklusiva.

 

Redan färgen avslöjade Tripel Hopen. Den hade en något mörkare ton om än fortfarande halmstråsfärgad. När det gäller aromen var det utklassning. Tripel Hopen vann stort med sin fräschhet, lite gräsigare men utan otrevliga grapfruktstoner. Jag undrar hur dom lyckats med detta. Den vanliga och den lagrade varianten visade ingen för oss märkbar skillnad. Båda två var fräscha men inte riktigt så fräscha som Tripel Hopen.

 

Smaken hos den exklusiva Tripel Hop var väldigt lik den vanliga, något fylligare och lite mera värmande. Den extra procenten märktes. Den som särskilde sig mest var den lagrade som hade fått en syrligare ton. Kan det vara en liten infektion som gjort sitt jobb. Hur som helst tyckte jag inte att den var särskilt otrevlig. Väl framme vid eftersmaken så var alla tre ölen relativt lika. Här märktes deras gemensamma ursprung tydligt och klart.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att en 33 cl Duvel är en enormt god öl. Att lagra den är inget problem men ger inget extra så det är värt utrymmet i ölkällaren. Vad det gäller Tripel Hopen så får jag allt säga att den var något godare men är den värd 182,40 kr? Jag tycker inte riktigt det fast jag skulle troligen utan att blinka köpa en flaska eller två om jag fick chansen. Bara för att ha vid ett unikt tillfälle men aldrig till en god fredagsmiddag. Då väljer jag något annat att dricka.

 

2 reaktioner till “Tre versioner av Duvel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s